Teherbe valószínűleg nem fog esni az előváladéktól – az örömcsepp vagy tündércsepp tartalmazhat ugyan spermiumot, de nagyon kis százalékban. Az előváladék funkciója a takarítás és a síkosítás, a tiszta váladék a Cowper-mirigyekből termelődik a prosztata mögött.

1. Nincs erre jobb szó?

Az előváladék nem túl szép szó, de igazán jó kifejezés nincs rá. Nevezik még tündércseppnek, örömcseppnek, de az angolok például preejakulátumnak hívják azt a váladékot, ami élvezés előtt távozik a férfiak farkából. 

2. Hol termelődik? Mennyi termelődik?

Az izgalom hatására a borsó nagyságú Cowper-mirigyekből, amik a prosztata mögött helyezkednek el, tiszta, vízszerű váladék távozik a húgycsőn keresztül. A Cowper-mirigyek a gát izomzatába ágyazódott páros szerv, az anatómiakönyvek szerint az itt termelődött váladék a sperma alkotórészét képezi. Egyénenként változó, hogy mekkora az előváladék mennyisége.

3. Mi a funkciója?

Az emberi szervezet szaporítószervei okosan ki vannak találva, mindennek funkciója van. A tiszta váladék, nevezzük örömcseppnek, azért van a férfi szervezetében, hogy megtisztítsa az utat a húgycsőben a spermiumok előtt. Leginkább a méreganyagokat kell onnan eltávolítania, pontosabban semlegesítenie, ezt lúgosítással teszi. A tisztogatás mellett síkosító funkciója is van –könnyíti a makk bejutását a hüvelybe. 

4. Mi van benne?

Az átlátszó, vízszerű váladék pont a funkciója miatt méreganyagokat is tartalmazhat, olyasmiket, amik a húgycsőben vannak. Továbbá spermiumot is tartalmazhat. Az előváladékkal a szexuális úton terjedő betegségek miatt kell vigyázni, a kutatások szerint már az előváladék is tartalmazhatja például a HIV-vírust. 

5. Teherbe lehet-e esni?

Az elélvezés előtt az előváladékkal együtt spermium is távozhat a férfi testéből, olyan spermium, ami egy korábbi élvezésből ottmaradt. A teherbeesés esélye csak az előváladéktól elenyésző, ugyanis az a spermium, ami nem lövellt ki a társaival együtt, nem biztos, hogy annyira életképes. Ráadásul ahhoz, hogy a nőt megtermékenyítse egyetlen egy darab spermium, nagyon hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy elérje a megtermékenyítésre váró petesejtet. És ha el is érte azt, akkor még a petesejtnek (benne a spermiummal) meg kell tapadnia a méh nyálkahártyáján. Ahhoz, hogy egy nő csak az előváladéktól teherbe essen, nagyon termékenynek kell lennie.

6. Baj, ha nincs?

Nem probléma, ha nincs előváladéka valakinek, ahogy az sem, ha nagyon kevés termelődik. Van, akinek a merevedést követően azonnal megmutatkozik, és átázik a gatyája, és van, akinek egyáltalán nem termelődik – az egyéni különbségek nagyon eltérőek. Ha a síkosítás miatt probléma szex közben az előváladék hiánya, akkor két választása van: az egyik, hogy megtanulja nagyon felizgatni a barátnőjét, a másik, hogy síkosítót használ.