Az amerikai Virgin-szigeteken a hatvanas években három delfint szerettek volna megtanítani angolul a tudósok. A kísérletnek csúnya vége lett: állítólag a delfineket LSD-vel ütötték ki, az egyik kutató pedig szexelt az egyik állattal. És ez nem egy South Park rész az állatvédőkről és a hippikről. Minderről dokumentumfilm készült, amit a napokban mutatnak be, és amihez a kutatásban felvett hanganyagokat és videóanyagokat is felhasználták.

Nagyon szeretnénk azt hinni, hogy kamu a hír, de sajnos igaznak tűnik a delfinoktató nő munkahelyi, szexuális kalandozása, amelyről dokumentumfilm készült A lány, aki beszélt a delfinekkel címmel. Az amerikai neurológus, dr. John Lilly azt találta ki a hatvanas években, hogy megpróbál az emberek és a delfinek között kapcsolatot teremteni. 1963-ban történt, hogy az egyik kutató, Margaret Howe Lovatt tudományos célból furcsa viszonyba keveredett egy delfinnel. A nő a NASA által finanszírozott program keretében dolgozott a Virgin-szigeteken, az volt a feladata, hogy beszélgetni tanuljon a delfinekkel, illetve megtanítsa őket angolul, de ezt reméljük, senki nem gondolta komolyan.

A kutatónő három delfinnel foglalkozott, Sissyvel, Pamelával és Peterrel. Pamela állítólag félénk volt, Sissy nagyon szerette, ha figyelnek rá, Peter pedig akkor vált szexuálisan éretté. „Peter szeretett velem lenni. A térdemhez, a lábamhoz, a kezemhez dörzsölte magát,  hagytam neki. Nem volt kényelmetlen, mindaddig, amíg nem lett túl durva. Eleinte betettem az emelőbe, és azt mondtam neki, menjen, és játsszon a lányokkal egy napot" – mondta Margaret Howe Lovatt a BBC riportjában. Azt is hozzátette, hogy könnyű volt belekeverednie a kalandba, és hagyni, hogy megtörténjen mindez. 

„Szexualitás volt az ő részéről – az enyémről nem. Érzékiség, talán."

Lovatt az egészet úgy kezelte, mintha a delfinnek viszketett volna valamije, amit meg akart szüntetni a nő testrészeihez való dörgölőzéssel. Csakhogy az is elhagyta a száját, hogy ugyan a részéről ez nem volt szex, de érzékiség talán volt benne. „Azért voltam ott, hogy megismerjem Petert, és ez is Peter egy része volt."  A kutatónő éjjel-nappal a delfinekkel volt, és a Guardian riportja szerint, akárcsak egy anya foglalkozik a gyerekeivel, ő is úgy próbált gügyögni a delfinekkel. A fiú delfint választotta ki magának, vele foglalkozott állandóan, egy szobában aludtak – a delfin a vízben, a nő a szobában –, a kutatónő minden közös pillanatukat dokumentálta. 

A kísérlet célja, hogy a delfineket angolra tanítják, kudarcba fulladt. Ehhez jött még, hogy a nőstény delfineket LSD-vel injekciózták a tudósok, és a delfinnel való szexuális párkapcsolat sem tett jót a későbbieknek – erről a hetvenes években valaki a Hustlernek beszélt, az esetről cikk született, ami nyilvánvalóan rossz fényt vetett az ottani munkára. (Az egészről itt olvashat bővebben.)

A kísérletről készült A lány, aki beszélt a delfinekkel című dokumentumfilmet a Sheffield Dokumentumfilm fesztiválon mutatják be június 11-én. A filmet a visszaemlékezéseken, a kísérlet során készült jegyzeteken alapul, – hang-ás videofelvételek bizonyítják, hogy mindez megtörténhetett a hatvanas években. 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!