A Texasi Egyetem pszichológusai szerint négy fő csoportra, és onnan több mint kétszáz altípusra osztható, miért is fekszünk le valakivel. Fizikai vonzódástól egészen a bosszúállásig mindenféle oka van. A részegség is egy ok.

A Texasi Egyetem 2007-es felmérése szerint összesen 237 motivációja van egy embernek a szexre. Mindez négy alaptípusból, és azok mindenféle alverzióiból tevődik össze,  több mint kétszázból. Az érdekes szexuális felmérést az egyetem két pszichológia szakos professzora végezte, David Buss és Cindy Meston, akik először 400 férfit és nőt kérdeztek meg arról, miért szexelnek. A második körben végzett felmérésben már több mint 1500 egyetemi hallgatót faggattak a szokásaikról és a szexuális attitűdjeikről. 

Stresszlevezetés, gyönyör megélése, és tapasztalatszerzés

Végeredményként azt állapították meg, hogy a négy fő típus, ami köré a motivációk csoportosulnak, a fizikai, a cél alapú ok, az érzelmi ok és a bizonytalanság. A fizikai okok közt a stressz csökkentése, az öröm (mint gyönyör) megélésének vágya, a tapasztalatszerzés, és még a testileg kívánatos partnert is a fizikai okok közé sorolták a kutatók. 

„Kíváncsi voltam, milyen az ágyban"

„Jó táncos volt"

„Részeg voltam"

Társadalmi státusz szerzése, népszerűség iránti vágy, bosszú

A cél alapú okok a gyakorlatiassághoz kapcsolódó okokat jelenti, mint például azt, hogy ha csak azért fekszik le valakivel egy nő, mert gyereket akar. Az is ebbe a csoportba tartozik, ha valaki státuszt akar szerezni a szexszel magának, és így akar népszerű lenni. A bosszú, mint motiváció is ide tartozik, ha például valaki azt akarja, hogy a nemi betegségét direkt továbbadja valakinek, csak hogy így álljon bosszút.

„Népszerű akartam lenni"

„Valaki mást akartam ezzel megbántani"

„Teherbe akartam esni"

„Manipulálni akartam, hogy valamit megtegyen nekem"

Szerelem, szeretet, elköteleződés iránti vágy

Az érzelmi okok közé a szeretetet, a szerelmet és az elköteleződéssel kapcsolatos motivációkat sorolták, ide tartozik az is, ha valaki csak azért szexel, mert kapcsolatba akar kerülni valakivel, akár egy ölelésért. 

„Köszönetet akartam mondani"

Önbizalomhiány, figyelemkeltés, a másiknak való megfelelés

A bizonytalanság alá pedig az önbizalomhiány, a figyelemfelkeltés és még a partnernek való megfelelés, a nyomásgyakorlás is ide tartozik.

„Büntetni akartam magam"

„Figyelmet akartam"

„Féltem nemet mondani"

A Texasi Egyetem felmérése ugyan 2007-es, de olyannyira aktuális, hogy az Archives of Sexual Behavior újság augusztusi számában ismét megjelentetik, így a kutatásról újra cikkeznek a külföldi lapok. „Az, hogy az emberek miért szexelnek, nagyon fontos, de ritkán kutatott. Meglepető, hogy számos tudós azt feltételezi, hogy a válasz egyértelmű, pedig az embereknek számos okuk van a szexre, amik közül néhány eléggé összetett" – írta a kutatást végző professzor, Dr. David Buss a Texasi Egyetem oldalán a kutatásához kommentként.