Nyitottsággal megtartható a hosszú távú élettársi vagy házastársi kapcsolat, vallják azok, akik nem a monogámiát választották. Tény, hogy a válási statisztikákon előkelő helyet foglal el a házastársi hűtlenség.

Az Examiner magazin összeszedte, milyen érvek szólnak a nyitott kapcsolatok mellett, a fő érv az, hogy elkerülhető a válás. 

1. A partnerek szabadok lehetnek egymás mellett

A mentális elégedettség miatt fontos, hogy a felek szabadnak érezzék magukat akár hét év után is. A barátkozás, a flörtölés, a kalandok fontosak, hogy megmaradjon a tapasztalatszerzés öröme. A nyitott kapcsolatban élők közül sokan vallják azt, hogy úgy is lehet az ember hűséges, hogy közben szabad, a házastársi vagy hosszú távú élettársi kapcsolat sokkal összetettebb – nem a szex tart össze két ember hosszú éveken át.

2. Csökkenthető a válások száma

Hosszú távon a kapcsolatok a megcsalások, a harmadik fél miatt mennek tönkre, így ha a megcsalás mindkét fél számára kvázi megengedett, akkor a család, a közös lakás és a közös nyugdíjas évek megtartható. A szexen és szenvedélyen kívül túl sok más dolog tart össze két embert, így a nyitottsággal megtartható lehet a kapcsolat – amelyik pedig nem bírja ezt ki, valószínűleg monogámiában sem működne. A statisztikák szerint a szvingerező pároknál kevesebb a válás.

3. Megerősíthető a bizalom és az őszinteség

Előbb vagy utóbb a legtöbb kapcsolatban eljön annak az ideje, amikor a párok szinte testvérként élnek egymás mellett – ugyanakkor a szexuális vágy megmarad, cska mások iránt. A monogámia és a válás fekete vagy fehér dolog, írja Rachel White blogger, aki maga is nyitott házasságban él. A szürke árnyalataiban van a poliamoria (többszerelműség), a nyitott házasság, a szvinger életmód például. Az őszinteség megerősítheti a kapcsolatot, még úgy is, ha azt a szabályt állítják fel egymásnak, hogy nem beszélnek a kalandjaikról. 

4. A különböző partnerekkel fejlődhet a szexualitás

Trükköket és tippeket mutathatnak a szeretők, sőt, arra is rámutathatnak, mik a gyengeségek és az erősségek. A szeretőktől ellesett trükköket, vágyakat a házastárssal is érdemes kipróbálni, a szexualitás így a hosszú távú kapcsolatban is fenntartható. 

Természetesen minden kapcsolat egyedi, hogy mit bír el két ember, az csak rajtuk múlik. A szexuális vonzalom az ember természetéhez hozzátartozik, ez pedig valóban házastársi hűtlenséghez, váláshoz vezethet.