horoszkóp

237 ok, hogy miért szexelünk

2007.08.04. 15:21
Egy amerikai kutatás azt vizsgálta, milyen motivációkkal rendelkeznek az emberek, mielőtt szexuális aktusra kerül sor. Kiderült, hogy a férfiak tényleg mindig szexelni akarnak, de a nők sem olyan ártatlanok, sőt az is, hogy a szereposztó dívány nem legenda. Néhány elvetemült pedig azért fekszik ágyba, hogy betegségeket terjesszen.

Az Austini Egyetem munkatársai egy komoly felmérés során vizsgálták meg az emberek szexuális motivációit. A minta 444 fős volt, a nemek aránya nagyjából 50-50%. A kitöltők életkora 17 és 52 év között mozgott. Igyekeztek minél reprezentatívabb mintával dolgozni, de ezt már az kizárta, hogy főleg az egyetem területén belül készült a felmérés. Ennek ellenére jópár érdekességet találtak.

A leggyakoribb okok

A kilenc - nemektől független - indok, amiért az emberek szexelnek egymással, egy kis gondolkozás után könnyen kitalálható lenne. A legnépszerűbb az általános fizikai vonzódás, ezt követik a testi örömök. A szerelem kifejezése a harmadik helyen van. A negyedik helyen az szerepel, amikor az ember azért szexel, mert úgy érzi, hogy a másik kívánja őt. Ezt követi a kapcsolat elmélyítését szolgáló szex. Az új tapasztalatok és a kíváncsiság csak hatodik helyen jellemző. A hetedik helyen jön az ajándékkosár ékköve, amikor valaki egy ünnepnap emlékezetessé tétele miatt bújik ágyba. Az alkalom szüli a tolvajt-elv is benne van a legnépszerűbb indokok között, vagyis az, hogy az ember akkor szexel, ha megvan rá a lehetőség. A kilencedik a ranglistán az, amikor a dolog csak úgy, egyébként ellenőrizhetetlen körülmények között történik meg.

Az ötvenes toplista egyik érdekessége, hogy a „részeg voltam” indok a nőknél szerepel, a férfiaknál egyáltalán nem. Arra, hogy a férfiak inkább vizuális típusok, jó példa, hogy a férfiak listáján egész előkelő helyen van, hogy látta a partnerét meztelenül, és ezért nem tudott ellenállni. Ez a kategória nincs ott a nőknél, cserében megtalálható, hogy felizgatta őket a szexről folyó társalgás, vagy az, hogy partnerüknek jó volt a humorérzéke.

A legritkább okok

A kutatás készítői összegyűjtötték a legritkább indokokat is. Ebből kiderül, hogy az egyik leggyakoribb legritkább indok, hogy valaki azért fekszik le egy másikkal, hogy valamilyen szexuális úton terjedő betegséget továbbítson. A listából még az is látszik, hogy a férfiak inkább drogért, míg a nők inkább pénzért szexelnek.

Érdekes okok

Van olyan, aki azért szexel, hogy megalázottnak érezze magát, vagy mert szívességet tesz valaki másnak, vagy csak véget akar vetni egy kapcsolatnak. Érdekes megfigyelni, hogy a férfiaknak és a nőknek is egyaránt fontos a ritka indokok között, hogy közelebb érezzék magukat Istenhez. Ezen kívül van, aki meg akarja akadályozni, hogy a partnere nyávogjon, vagy csak egy újabb strigulát szeretne.

Megdőlt és megerősített mítoszok

A szereposztó dívány mítosza beigazolódott a felmérés során. A nők között jó helyen szerepeltek azok az indokok, amikor valaki azért feküdt le valakivel, hogy előléptessék, ajándékot, ékszert, fizetésemelést vagy új állást kapjon. Az is beigazolódott, hogy a férfiaknak inkább fizikai, míg a nőknek érzelmi motivációik vannak, amikor szexre kerül a sor.

A válaszok gyakoriságából kiderül az is, hogy a férfiaknak valóban csak a dugáson jár az eszük. Szinte minden kategóriában nagyobb százalékban rendelkeztek motivációval, mint a nők, ez utóbbiak talán csak a „nőiesnek akartam érezni magam” indoknál arattak sikert.

Az a mítosz, miszerint a férfi a kezdeményező fél, és a nő a tiltakozó kapuőr, megdőlni látszik. Ugyanúgy, ahogy az is, hogy a férfiak szíve élettelen fatuskó, ha érzelmekről van szó. Annak ellenére, hogy mindenhol dugnának, az érzelmi alapú közösülésnél nagyjából ugyanolyan motivációk voltak megfigyelhetők, mint a nőknél.

Faktorok és alfaktorok
A kutatás készítői négy nagy csoportra, és azok alcsoportjaira osztották a motivációkat. A lista egyben hierarchikus is.

Fizikai okok
Stresszoldás
Örömszerzés
Testi vágy
Tapasztalatkeresés
Cél elérése miatt
Anyagi
Szociális helyzet
Bosszú
Praktikus okok
Érzelmi motivációk
Szerelem
Önkifejezés
Bizonytalanság
Önbecsülés növelése
Kötelesség, nyomás
Partner megtartása

A kutatás teljes anyaga megtekinthető itt.