horoszkóp

Kockázatos lehet a fogamzásgátlás

2005.02.23. 16:59
Egy új tanulmány szerint a fogamzásgátló tabletták szedése az alacsony tesztoszteron-szint okozta betegségekhez vezethet.

Az Ivanhoe orvosi hírügynökség elsőként értesült a Boston University School of Medicine által várhatóan 2005 végén megjelenő tanulmányáról, ami a fogamzásgátló tabletták negatív mellékhatásait ismerteti.

Csak most derül ki

Az egyetem egyik kutatója a lapnak elmondta, az eredmények hasonlóak a HRT, azaz a hormonpótló terápiáról (ösztrogén vagy ösztrogén és progeszteron) az elmúlt évtizedekben megjelent vegyes eredményekhez (Néhány vizsgálat szerint azoknál a nőknél, akik HRT kezelésben részesülnek, nagyobb az esélye a petefészekrák kialakulására.) Mivel mindenféle kezelés hatásairól legalább harminc év elteltével lehet csak biztosat állítani, a kutatók úgy vélik, a fogamzásgátlókról szerzett ismeretek most érik el ezt a stádiumot, írja a lap.

Nő a csontvesztés kockázata

Az előzetes eredmények alapján az anonimitását megőrizni kívánó kutató azt állítja, akár néhány éves gyógyszerezés is okozhat tartós és vissza nem fordítható változásokat. Ez a nemihormonkötő globulinnal magyarázható, melynek szintézise közel háromszor gyorsabban megy végbe a fogamzásgátlót szedő nők esetében.

A globulin szintje a tabletta abbahagyása után sem normalizálódik a fogamzásgátlót soha nem szedett nők szervezetében megfigyelt értékre. Ennek következtében, a nők szervezetében megnő a tesztoszteronszint, mivel a kötőglobulin tesztoszteront köt meg, ám a hormon lekötöttsége miatt megnő az alacsony tesztoszteron-szint okozta betegségek, mint például a csontvesztés kockázata.