horoszkóp

Álmainkban perverz lények vagyunk

2007.07.05. 14:44
Egy kanadai tanulmány tegnap nyilvánosságra hozott eredménye szerint az igaz ugyan, hogy a férfiak sokkal többet gondolnak ébren a szexre, mint a nők, viszont ha leszáll az éj, mind a két nem egyformán álmodik róla. A felmérés során négy héten keresztül 3500 álmot meséltek el az önkéntesek, melynek 8%-a volt erotikus tartalmú.

Molnár Tamás szexuálpszichológus a Velvet kérdésére elmondta, hogy az erotikus álmok kialakulásánál két ellentétes tendencia érvényesül. Az egyik eset az, ha sokáig nem volt párkapcsolatunk és önkielégítés sem történt, a szervezet egyszerűen így reagál a szexuális szempontból sivár állapotra. Ebben az esetben fiatal és idősebb embereknek ugyanúgy lehet éjszakai merevedése, sőt, magömlése is. Az erotikus álmok akkor is megjelenhetnek, ha kiegyensúlyozott párkapcsolatban él az ember, szexuális téren is minden rendben van, csak éppen egy aktuális inger hatása mutatkozik meg, míg alszunk - ami lehet egy csinos nő látványa, vagy akár egy szemezés a buszon a nap során.

Postás, buszsofőr, ex

A szexuális töltetű álmoknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem a párunkkal álmodunk, bármennyire is szeretjük őt. Ettől a legtöbben megijednek és bűntudat gyötri őket, mivel nem értik, miért álmodnak mással. Molnár Tamás megnyugtat: bűntudatra semmi ok, ez egy teljesen természetes jelenség. Attól, hogy a szomszéd sráccal álmodunk, vagy egy távolsági busz kellős közepén három férfival szeretkezünk egyszerre, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy valóra akarnánk váltani ezeket a fantáziákat és meg akarnánk csalni szerelmünket. Ugyanígy, ha homoerotikus témájú álmaink vannak, vagy fiatalabb partnerrel vagyunk együtt, az sem jelenti azt, hogy valójában homoszexuálisok vagy pedofilok lennénk. Freud azzal magyarázza a jelenséget, hogy mindnyájan „polimorf perverz lények” vagyunk, ami azt jelenti, hogy mindenki úgy születik, hogy minden fajta szexuális irányultság csírája benne van, de az, hogy később mi fejlődik ki, a további környezeten (neveltetésen, hatásokon) múlik.

Főként a nőknél figyelhető meg, hogy sztárok vagy olyan szereplők jelennek meg erotikus álmaikban, akiket a mindennapi életből is ismernek; a férfiaknál általában ismeretlen, „személyiség nélküli” alakok jellemzőek, amivel a napokban közölt kanadai tanulmány eredménye is egybevág. Leginkább az szokta aggasztani a boldog szerelemben élőket, ha egy ex jelenik meg álmukban. Molnár Tamás szerint ez sem azt jelenti, hogy szexuális viszonyt szeretnénk folytatni a volt partnerünkkel, egyszerűen annyit, hogy van még valami, amit nem dolgoztunk fel.

Ami az álmokban átélt kudarcokat illeti, a felmérés szerint nagyon eltérőek voltak a két nem élményei. A nők olyan jelenetekről számoltak be, melyekben valami külső esemény megzavarta a dolgok menetét és teljesen elvette a kedvüket a szextől. A férfiaknál az volt gyakori, hogy az álombéli partnerük nem akarta vagy nem tudta megcsinálni azt, amit kértek tőle. „Talán annyira irreális igényeik voltak, ami még az álombéli partnerüknek is sok volt.” – vélekedik a kutatást vezető Zadra professzor, a Montreali Egyetem oktatója.

Az ezidáig kialakult elképzelésekkel ellentétben a nőknek és férfiaknak ugyanolyan gyakran vannak erotikus tartalmú álmaik, ami a nők körében 1960 óta növekvő tendenciát mutat - írja a news.com. Egy akkor készült amerikai felmérés szerint ugyanis a hatvanas években még a férfiaknak volt több ilyen témájú álmuk, de mára ez a szám egyértelműen megváltozott. Molnár Tamás szexuálpszichológus szerint ez egyértelműen azért lehet, mert manapság a nők könnyebben felvállalják azt, hogy nekik is vannak erotikus vágyaik , és könnyebben beszélnek a szexről, tehát szó sincs arról, hogy régebben kevesebb ilyen álmuk lett volna, inkább az azóta lezajlott szexuális forradalom az oka.