Egy új ausztrál kutatócsoport kiderítette: a szexben igenis a méret a lényeg. Azonban nem a nemiszervek, hanem az agy egyik területének nagyságáról van szó, írja a Nature.com.
A Melbourne-i Egyetem kutatócsoportja szerint az agy érzelmi központjának, az amygdala mirigynek a mérete befolyásolja a szexuális teljesítőképességet.

A mandula-nagyságú amygdalát egyrészt a félelemmel kapcsolatos folyamatokért felelős agyi területként tartják számon a tudósok, másrészt a szexuális életre gyakorolt hatása is ismert. Azonban eddig az amygdala méretének hatásáról nem létezett tudományos álláspont.

Epilepsziások vizsgálatakor derült ki

A kutatócsoport negyvenöt, krónikus epilepsziában szenvedő beteg agyát vizsgálta. Gyógyításuk érdekében agyuk sérült részét kimetszették, s ezzel felszabadították a megmaradó részeket, hogy normálisan működhessenek tovább, írja a Nature.com. A David Reutens vezette csoport úgy találta, azok a betegek, akiknél az amygdala nagyobb része maradt az operáció után érintetlen, nagyobb szexuális vágyat éreztek, mint az amygdalájukat elvesztő betegtársaik.

A felfedezés alapján a kutatók valószínűsítik, hogy a nagyobb amygdala erősíti a szexuális ingerenciát, amely aztán a beteljesedéshez vezet.

"Rendkívüli felfedezésről van szó" - lelkendezett az eredmények ismeretében Jim Pfaus, szexuális viselkedés-kutató, a montreali Concordia Egyetem professzora.