horoszkóp

Levágott mellű nő aktjával sokkol Araki

2008.07.25. 20:52
A szexnél is jobban szereti a fotózást Araki, ezért az erotikát arra használja, hogy jó képeket készítsen. Műveiben megkötözve mutatja be a női testet, mert szerinte a lelküket nem lehet lekötni. A világhírű fotóművész, még hazájában is botrányt kavar egy-egy pornográf fotójával. Most újra Európában sokkol.

Nobujosi Araki műveit még Japánban is erős cenzúrázás alá vetik, a szigetországban is botrányhősként tekintenek rá. Most még pár napig Berlinben, a Jablonka Galériában tekinthetők meg perverz képei. A kiállítást a nagy sikerre való tekintettel hosszabbították meg.

Nászútja intim pillanatait is megörökítette

Araki 1940-ben született Tokióban, és közel 30 év alatt több száz albumát dták ki. Ezek közül leghíresebb a Voyage sentimental: a művész ebben nászútja és házassága legintimebb pillanatait, és a napok múlását örökítette meg. Hetente több ezer képet készített, aztán 1990-ben felesége halála vetett véget a szentimentális erotikavonalnak.

Araki képei, gondolja meg, kattint-e!

A kikötözést nem élvezetszerzésként jeleníti meg

Későbbi pályafutása során városképek, színes, érzéki virágok és csendéletek is születtek, de Európában mégis a gúzsba kötött fiatal lányokat ábrázoló munkáival vált igazán ismertté. Harukawa rajzaival szemben itt a bondage egyáltálan nem élvezetszerzésként jelenik meg, hanem arra a kifinomult erőszakra utal, ami annyira jellemző a Japán kultúrára. Nem az erotika kiemeléséről van szó, hanem az igazság bemutatásáról. A művész bejárta Japán piroslámpás negyedeit, prostituáltakat, kurvásra kimázolt gyermeklányokat, gésákat fotózott hol meztelenül, hol ruhában; megkötözött terhes asszonyokkal, vagy épp levágott mellű nő aktfotójával sokkolta a világot. Mindehhez hozzájárulnak a zavarónak szánt apró részletek: műanyag állatfigurák, megbontott dobozú amerikai cigaretták keresik a helyüket a képeken, és váltanak ki értetlenkedést.

Björköt is lefotózta

Arakinak 1997-ben Björk volt a múzsája. A művész az énekesnő Telegram című albumához készítette a fotósorozatot. A japán őrült 2003-ban járt már Magyarországon,albumát akkor 400 ezer forintért árulták.

Björk