Megilleti-e a szexhez való jog az elítélteket? - erről kerekedett vita a börtönök és az igazságügyi szervek között a Dél-afrikai Köztársaságban.

A fegyintézetek országos parancsnoksága szerint nem, mert a bűnelkövetők az ítélet kimondásakor több más, az átlagembereket megillető "kiváltsággal" együtt ezt a jogukat is elvesztik. Más véleményen van a börtönök törvényességi felügyeletét ellátó igazságügyi szerv, amely nemrég két, szexuális aktuson rajtakapott és ezért megfenyített férfi pártját fogta a börtönigazgatósággal szemben.

Védekezhetnének az AIDS ellen

Az igazságügyi szervek szerint a rabok közötti szex "legalizálása" tiszta helyzetet teremtene, egyértelműen külön lehetne választani a kölcsönös beleegyezésen alapuló intim együttlétet a nemi erőszaktól, és az elítéltek hatékonyabban védekezhetnének a pusztító AIDS ellen, amely több embert fertőzött meg Dél-Afrikában, mint bárhol másutt a világon.

Szakemberek szerint viszont meglehetősen elmosódott a határ az önkéntes és a kényszerű szex között a börtönök világában, ahol sokan szexuális szívességekkel fizetnek rabtársaiknak cigarettáért, élelemért és egyéb hiánycikkekért.