horoszkóp

Milyen volt Brian szexuális élete?

2006.09.27. 15:21
Már a régi angoloknak is volt szexuális élete - derült ki angol egyetemi levéltárakból. A 17. századi Angliában nyilvános megszégyenítéssel büntették a szexuális bűncselekményeket, az 1930-as évekbeli britek pedig előszeretettel szexeltek a mozikban és a tengerparton.

Az angolok szexuális életének történelmi gyökereit tárják fel azok a dokumentumok, amelyeket a Liverpooli Egyetem Levéltárkutatói Központja hoz nyilvánosságra hét végén - írja a Reuters. Az anyagok közt megtalálható többek közt az az 1949-ben készült, a britek szexuális életének és szokásainak feltérképezésére irányuló felmérés is, amelynek eredményei olyan sokkolónak bizonyultak, hogy végül nem merték nyilvánosságra hozni.

Az 57 évvel ezelőtti felmérésből ugyanis kiderült, hogy a korabeli tabuk ellenére az angol férfiak jórészének volt homoszexuális tapasztalata, rendszeresen jártak prostituáltakhoz, és a nőket sem kellett félteni, ha egy kis házasságon kívüli szexről volt szó. A levéltári dokumentáció a harmincas évek kedvelt nyaralóhelye, Blackpool Beach közösségi életétől a Második Világháború alatti szexuális aktivitásig széles skálát ölel fel. A tengerparti nyaralóhelyen például a mozik és a táncos szórakozóhelyek sem csak a közösségi élményt szolgálták, és a tengerpartra is előszeretettel jártak szexelni a nyaralók. A második világháború alatt pedig fokozódó szexuális aktivitás kerítette hatalmába a nemzetet: ennek magyarázata a kutatók szerint az, hogy az emberek attól való félelmükben, hogy nem érik meg a másnapot, igyekeztek kihasználni az élet minden örömét.

Caroline Williams, a központ kutatója szerint a dokumentumokból jól látható, hogyan lazult az évek során a szexualitás erkölcsi megítélése. Az 1949-ben készült szexkörképből mindazonáltal az derül ki, hogy a viktoriánius erkölcsök ellenére az angolok már 57 éve is meglehetősen szabados szexuális élettel rendelkeztek. A férfiak közel ötöde vallotta be például, hogy már volt homoszexuális tapasztalata, negyedük pedig azt, hogy rendszeresen jár prostituálthoz. Ugyanakkor a nők sem unatkoztak: a férjes asszonyok közel ötöde vallotta azt, hogy nem csak a férjével van nemi kapcsolata. Bár eredetileg úgy tervezték, hogy a felmérés eredményeit majd közzéteszik az újságokban, a végeredmény láttán a kutatók elálltak a közléstől, mert tartottak tőle, hogy túlságosan sokkolná a közvéleményt.

Alan Crosby, a Liverpooli Egyetem történésze számára az archívum további érdekességekkel is szolgált: kiderült belőle az is, hogyan változott a szexuális bűncselekmények megítélése és büntetése az évek során. "A szexuális bűntényeket a múltban is épp olyan súlyos bűncselekményeknek tartották, mint manapság, büntetési gyakorlatuk azonban meglehetősen eltért" - jutott megállapításra a kutató. 1630-ban például észak-anglia egyik városában egy szexbűnténnyel vádolt férfit végighurcoltak a városon és nyilvánosan megszégyenítették.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft