horoszkóp

Meztelen bringások demonstráltak világszerte

2007.03.14. 12:16
Ruha nélkül haladt kerékpárján a vegyes tömeg Új-Zélandon. A lakosság már megszokta, a gyerekek meg eltakarták a szemüket.

Az új- zélandi Golden Bayben múlt szombaton 70 biciklista kerekezett ruhátlanul Tarakohe városából Poharaba.- adja hírül a The Nelson Mail. A meztelen demonstráció a World Naked Bike Ride (Meztelen Biciklizés Világnapja) elnevezésű esemény idei első rendezvénye volt. A 2004 óta 24 ország részvételével folyó kezdeményezés a biciklizést és az emberi testet hivatott ünnepelni.

A meztelen demonstráció autókultúra ellen szól, és a biciklisek sérülékenységére hívja fel a figyelmet. A rendezvény hivatalos szlogenjei között szerepel a Légy, minden ami lehetsz! Szabadulj meg az autódtól és a ruhádtól! (Be all you can be! Be auto- and clothes-free!); Zsírt égess, ne olajat! Az izzadságnak jobb szaga van, mint a széndioxidnak! (Burn fat not oil! Sweat smells sweeter than CO2!); Kevesebb gázt, több feneket! (Less gas, more ass!); Nyugi! Ez egy pénisz, nem fegyver. (Relax! It's a penis, not a gun.)

Új- Zélandon tavaly az esemény közfelháborodást keltett, még petíció is született betiltásáról. Az idei évre a lakosság úgy tűnik, megszokta a meztelen alakokat, mert semmiféle ellenvetés nem merült fel a rendezvénnyel kapcsolatban. A békés demonstrálókat egyetlen kisebb atrocitás érte, mikor egy autós kiüvöltött járművéből és felszólította őket, hogy öltözzenek fel. Az autós hátsó ülésen ülő gyermekei a szemüket eltakarva haladtak el a menet mellett.

A 70 fős csapat érdekes változatosságot mutatott minden területen. Egyrészt volt, aki teljesen meztelenül kerékpározott, volt aki csak test festést viselt a bőrén és a szemérmesebbje azért magán hagyott egy-két ruhadarabot is. Több férfi, mint nő jelent meg a felvonuláson, de látható volt néhány család is gyerekekkel.

Az idei év első akciójára Új-Zélandon kívül Ausztráliában, Brazíliában, Peruban és dél Afrikában is sor került a múlt hétvégén. A következő alkalom június 9-én lesz Európában, az Egyesült Államokban, Canadában, Japánban, Mexikóban és Izraelben. Számos uniós ország vesz részt a rendezvényen köztük a csehek és a lengyelek is. A szervezők várják további városok jelentkezését, így ha sietünk még mi is csatlakozhatunk a demonstrációhoz. Amennyiben persze ezzel nem követünk el szeméremsértést.