Kim Cattrall a Szex és New York című filmben nyújtott szerepe és a róla keringõ pletykák alapján a téma szakavatott ismerõjének tűnt, ezért nagy várakozással vettem kézbe az általa jegyzett Szexuális intelligencia című könyvet, de miután másfél hónap alatt elküzdöttem magam a 79-ik oldalig, kiábrándultan leraktam. Kritika.

Kim Cattrall Szexuális intelligencia című műve egy képeskönyv. Színes, tarkabarka, de alapvetõen ad hoc jelleggel egymás mellé rendezett képek halmaza. Olyan, mint egy újságkivágásokból összeragasztott, majd színes fénymásolóval sokszorosított barkácsmunka. A tördelõ (az impesszumban "könyvtervezõként" szerepelõ Gordon Sibley) kétségkívül nem volt helyzete magaslatán, amikor a szövegeket összeszerkesztette a kiválogatott képekkel és fotókkal.

A szerző és műve

Magával illusztrálja

Ráadásul az illusztrációként szolgáló képek sokszor egyszerűen értelmezhetetlenek - például az egyik, amelyen egy hermafroditára emlékeztetõ nõ bújik ki egy fotoshopolt, cipzárral ellátott férfitestbõl vagy ahol egy rücskös végű cukkinivel látták el a vágyról szóló fejezetet.

Maga a szerzõ is felbukkan néha a fotókon, például domina szerepében vagy a dél-angliai Dorsetben a hegyoldalba vájt, több méteres falloszú óriás elõtt vagy egy hattyúval képzelegve a felhõk közt. De emlékezetes az a felvétel is, melyen egy meztelen férfit ábrázoló antik fémszoborra néz fel vágyakozón.

Dizájnilag nem csak a képekkel van a baj: a könyv egy egész betűtípus-parádét vonultat föl. Egy átlagos oldalon négyféle betűtípust/méretet számoltam össze, ami nyilván innovatív akart lenni, ám sokkal inkább jelzi a hozzáértés hiányát.

A kínosság jegyében

Hasonló montázstechnikával alakult ki a szöveg is: Kim Cattrall - vagy sejtésünk szerint a négere - öt nagy tematikus egységbe sorolva járja körül a szexualitás témakörét számos kultúrtörténeti vagy szakértõi véleményt idézve. A bevezetõt követõ fejezetek címei: "A vágy" "Epekedés" "A szív vágya" "Fantázia" "A csúcson". A szerzõ személyes véleménye azonban sajnálatos módon nem olvasható ki a sorok közül.

Klikk a képre!

Noha az elõszóban Cattrall kétéves munka eredményének nevezi a könyvet (amibõl párhuzamosan dokumentumfilm is készült), inkább a sebtiben összecsapott fércmunka jegyei láthatók rajta. A közhelyekbõl és viccesen szókimondónak szánt, ám inkább cikis szövegekbõl összehordott egyveleget ilyen köztes címek teszik még kínosabbá: "Lengesd a fütyköst, fényezd a gyöngyöt!" Ezen a Velvet szexuállingvisztikai szakcsoportja is tanakodott egy sort, de a címet követõ szövegbõl kiderül: az inkriminált mondat az onanizálás költõi leírása volna.

Huszonötön felül nem nagy szám

"Az új munkának a Szexuális intelligencia címet adtam, mivel pontosan olyan információk és meglátások gyűjteményének szántam, amelyekkel gyarapíthatjuk a szexrõl való tudásunkat" - írja a bevezetõben Cattrall (elõzõ munkája az Örömszerzés. A nõi orgazmus művészete volt). Nos, a feldolgozott témák a 25-ön felülieknek nem tartalmaznak túl sok újdonságot, minden valamirevaló tinédzsereknek szóló felvilágosító könyv körüljárta már ezeket a fontos kérdéseket. Jelen kiadványban esetleg annyi az újdonság, hogy kicsit többet írnak a fétis témáról és egyéb tinédzserszemnek nem való, szexualitással kapcsolatos dolgokról: "Úgy vélem" - írja az egyik megszólaló - "szexuálisan akárkivel kapcsolatban lehetsz. Férfival vagy nõvel." Valamint még soha el nem hangzott bölcsességeket is tartalmaz: "Ha úgy eszünk, hogy nem szentelünk figyelmet az ételnek, illetve elkészítésének, megfosztjuk magunkat az örömtõl, és teljesen érdektelen lesz a terítékünk, nem lesz teljesen kielégítõ az étkezés. Pontosan ugyanígy működik a szexualitás is."

Tudományosnak tűnik

A könyv komoly(kodó) szándékát egyetlen gesztus igazolja: az utolsó oldalakon feltűnik egy képjegyzék, és egy lista a felhasznált irodalomról. Mindez azonban eltörpül ordító hiányosságai mellett. Mindent egybevetve Kim Cattrall jobban járt volna, ha a könyvipar jelenlegi legnagyobb húzóágazatához nyúl és egy erotikus szakácskönyvet ír vagy írat.

Kim Cattrall: Szexuális intelligencia
Sok kép, 144 oldal (nagy betűkkel szedve)
Képzõművészeti Kiadó
4900 forint