horoszkóp

Jobbra hajtott fejjel csókolózunk sokat

dns
2005.01.17. 09:37
Egy török orvos felmérése szerint a párok nagy része jobbra dönti a fejét csókolózás közben, mert magzatkorában is jobbra dőlt. Egy másik felmérés szerint a nők jobban szeretnek csókolózni, mint a férfiak. A Velvet felmérése szerint pedig az első csókot tinimagazinból tanulni, Presser zenéjével kísérni, és előtte belázasodni jó.

Csókolózás közben kétszer annyian döntjük a fejünket jobbra, mint balra. Legalábbis erre a következtetésre jutott Onur Güntürkün török professzor, miután 120 pár csókolózási szokásait vizsgálta.

Embrió kori szokások

Az orvos Amerikában, Törökországban és Németországban a kulturális hatásokat figyelembe véve tizennégy és hetven közötti párokat figyelt meg. Vizsgálata többek közt olyan nyilvános terepen zajlott, mint repülőtér, pályaudvar, strand. Azt figyelte és jegyzetelte, a csókolózás kezdetekor a párok milyen szögben tartják fejüket.

A török szakember ötletével kapcsolatban szűk körű felmérésünk résztvevőit kérdeztük a fejtartásukról a legutóbbi akciójukra emlékeztetve őket. Egyik megkérdezettünk sem tudott válszolni. Ez igazolja Güntürkün elméleteit, aki szerint a fejtartás ösztönös, és összefügg a magzati korban megfigyelt pózokkal. Az embriók, és hónapos korukig a csecsemők is jobbra döntik fejüket a török orvos megfigyelése alapján.

"A csók közbeni viselkedés összetettebb. A fejtartást illetően az is fontos szempont lehet, hogy az emberek nagy része jobbkezes. A legtöbb anya jobb kezében tartja a csecsemőjét, a legtöbb ember a jobb kezével tud finomabb mozgásokat végezni, és az az erősebb oldala" - mondta Dr. Molnár Tamás szexuál-pszichológus. Hozzátesszük, az agy funkció-központjai aszimetrikusan helyezkednek el, a jobb és bal agyfélteke különböző feladatokat lát el. A jobb oldalunk mozgatásáért a bal agyfélteke felelős. Ez esetben viszont érdekesebb az a kérdés, valóban ösztönösen csókolózunk-e?

Családtól, tini magazinból, Presserrel

Dr. Molnár szerint nem. A szakember arra utalt, a pszichológia mai irányzatai szerint minden viselkedés tanult. "A családi minták, a televízióban látott műsorok, más emberek elmesélései, a barátok tanácsai alapján alakulnak ki az ember csókolózási szokásai is. Ebben a folyamatban a családi minta a legerősebb a tapasztalataim szerint" - mondta a szexuál-pszichológus.

"Ez nagyrészt igaz" - mondta egyik megkérdezettünk, a telefonoperátorként dolgozó Bea - "Én is tudatosan készültem az első csókra egy tini magazin ide vonatkozó rovatából, amelyikben egy öreg szexológus adott tanácsokat a kezdőknek, hogyan kell csókolózni. Tizenhárom éves koromra elméleti szakember lettem. Az első élményem mégis olyan volt, mintha egy fürdőszivaccsal nyomkodták volna szám". A tudatosságról a dj-ként dolgozó Dániel elmondta, egy Presser-dalra tervezte meg az első csókot. Betette a kazettát és csókolózni kezdett. A joghallgató Gábor számára inkább kínos, mint érzéki volt az első csók: egy Balaton-parti ismeretlen lány céltudatosan tört a mandulájára.

"Azóta már tudom, csókolózni tudni annyit jelent, mint figyelni a másik üzenetére"- mondta Gábor. A kilencvenes évek végén Európában végeztek egy felmérést az első csókkal kapcsolatban. A válaszadók 22 százaléka örömmel gondolt vissza rá, 8 százalékuk kellemetlen élményként emlegette, 16 százalékuk pedig elfelejtette. A félénk András viszont emlékszik, és megrázó beavatásról számolt be.

"Annyira hihetetlen volt, hogy nem tudtam feldolgozni. Melegem volt és fáztam. Remegett mindenem, és sokáig nem tudtam abbahagyni" - emlékezett vissza a fiú, akiben a Szerelem kolera idején című Marquez-regényt megszégyenítő módon dúltak az érzelmek - "amikor ez történt, előtte nem láttam őt egy hónapig, és annyira vágytam rá, hogy belázasodtam".

A nők jobban szeretik

A csókolózással kapcsolatban egy másik kutatásban a nemek közti eltéréseket figyelték. Kiderült, a nők jobban szeretnek csókolózni, mint a férfiak.

"Ehhez kétség sem fér" - kommentálta az eredményt Dr. Bede Zsuzsanna szexuál-pszichológus -"A nők ugyanis ezzel fejezik ki ez érzelmeiket, és a csókot úgy értelmezik, mint egy szerelmi vallomást. Nem véletlen, hogy például a prostituáltak nem csókolják meg az klienseiket, mert az nagyon személyes" Megkérdezettjeink közt akadt olyan, aki a csókolózás nem vallomásnak, hanem szabadidős elfoglaltságnak tekinti, magát pedig addiktívnak vallja.

"Általános iskolában csókolóztam először, amikor még jó idő volt, és az udvaron napköziztünk. A csókolózásra hobbiként tekintek. Nemcsak azt csókolom meg, akibe szerelmes vagyok, hanem aki egyszerűen csak szimpatikus. Megcsókolni egy férfit könnyebb, mint becenevet találni neki"- mondta Edit. A szexuál-pszichológus szerint a csókolózással kapcsolatos viselkedésre figyelni kell.

"Ha egy pár szexuális problémái miatt keres fel, az első kérdések közt teszem fel, hogy mikor csókolóztak utoljára, és mennyi örömet találnak benne. Ha ugyanis egyikük már régóta nyűgös sportként tekint rá, annak jelzésértéke van. Ha viszont szívesen csókolóznak, akkor nem lehet nagy a baj köztük" - mondta Dr. Bede Zsuzsanna.

A magyarok az élen járnak

Márpedig a magyarok szívesen csókolóznak. Egy 2003-as európai felmérésben arra a kérdésre keresték a választ, egy nap alatt hányszor erősítik a szívüket ( az amerikaiak szerint ugyanis egy csók úgy hat a szívre, mint száz méter futás: 130 fölé emeli a percenkénti pulzusszámot) nemzetek polgárai. Az első helyen az olaszok álltak a napi öt dózissal, majd honpolgáraink napi néggyel. A franciák átlagosan napi három csókot váltottak, az angolok napi kettőt, a németek csókrátájára tört szám jött ki, de kettőnek vették a szakemberek.

"A magyarok gátlástalanul csókolóznak a nyilvános helyeken, buszon, liftben, metrón, még a színházban is. Ez abban a kultúrában, amelyikben én éltem, nem szokás. Úgy döntöttem, kipróbáltam én is sok ember előtt: egy kávézóban. Nem volt rossz" - számolt be tapasztalatairól a japán származású Masahiro, aki öt éve él hazánkban.