horoszkóp

Erényöv nemi szervből, pókoknak

2007.03.09. 09:38
Még nemi szervét is képes a nősténybe törni az áldozatkész darázspók hím. Sajnos, aktus után általában megeszik. De sajátosan készített erényöve megmarad.

Tények
A keresztespókok családjába tartozó darázspókot mi is megfigyelhetjük aktus közben, hazánkban ugyanis szinte mindenütt megtalálható. Potroha sárga-fekete harántcsíkos. Körkörös hálójának közepén cikcakkos lefutású gerinc található. Áldozatát először megkötözi, és emésztőnedvet bocsát rá. Az ettől elfolyósodott állatot később, lassan fogyasztja el.
A darázspók nősténye számos szexuális kapcsolatot létesít, ami ellen a hím semmit sem tehet. Az evolúció során a nősténynél kisebb és satnyább hím különleges módszert fejlesztett ki leendő ivadékai védelmében: saját testével dugaszolja el a nőstény nemi nyílását. Így erényövet képez, csak épp saját élő szervéből. A különös mechanizmust a hamburgi és bonni egyetem biológusai fedezték fel. Eredményeiket idén publikálták a Behavioral Ecology (Viselkedési Ökológia) nevű szaklapban.

A párzási folyamat darázspókéknál halált megvető bátorságot igénylő tornamutatvány. A hím a nősténynél sokkal kisebb, ezért már megközelítenie sem könnyű a félelmetes teremtményt. A nőstény hálóján kell felmásznia annak teste alá, majd módosult, spermát tartalmazó lábát a nő nemi nyílásába tolnia, hogy ott megtermékenyítse a petéket. Gyorsnak kell lennie, hiszen a nőstény csak néhány percig tűri az aktust, aztán megtámadja és megöli a hímet, ha az nem menekül el idejében.

A párzás 80 százalékban azzal végződik, hogy a hím nemi szervének hegyét beletöri a nőstény nyílásába. A bent maradt szervdarab dugóként tömi el a nőstényt. Jutta Schneider és Stefan Nessler biológusok szerint ennek a mechanizmusnak az lehet az oka, hogy a hím ezzel zárja el az utat más pókok spermái elöl, így saját génállománya öröklődik tovább. A biológusok vizsgálatokkal támasztották alá a hihetetlen módszer hatékonyságát.