Románia a pornóipari felzárkózás útján

2007.05.02. 19:10
Ha szexről van szó, a Velvet nem rest, és akár Bukarestbe is átröppen. Képekkel tarkított riportunk következik a román főváros kiemelkedő szexuális kiállítás-eseményéről, az Eros Show-ról, ahol tízezren fordultak meg, és amiről kiderült, hogy nem kell lenézni a keletet.

Hogy testvéri keleti szomszédunknál a nyolcvankilences rendszerváltozás – vigyázat, rosszindulatú feltételezés következik! – csak kamu volt, arra abból is következtethetünk, hogy a professzionális, vagy legalábbis annak látszani akaró szexipar nagyjából két éve született meg náluk, a Nastase-garnitúra bukásával egyidőben; a kezdeteket legalábbis, forrásaink egybehangzóan állítják, az első Eros Show megrendezése jelentette. A kultúrának ezt a válfaját pedig – dagadjon a nemzeti kebel -, mi, magyarok exportáltuk őhozzájuk, hiszen a rendezvény birtokosa egy magyar tulajdonú, kelet-európai (értsd: Magyarországon kívüli) területen operáló társaság, amelynek számtalan kiállítása működik évről évre Romániában, Bulgáriában, Szerbiában és Törökországban a legkülönfélébb témákban: faipar, autó, építőipar, fogyasztási cikkek, például.

Nem látszik, hogy Bukarest! – rengeteg kép!

Szinte hobbiként indították bele ebbe a portfólióba az első román (és nem sokkal később az első bolgár) szexkiállítást, ami idénre, a harmadik alkalomra már eléggé megerősödött: a zárás után tízezer feletti össznézőszámot szummáztak, ami a nagyjából 1500 forint körüli jegyárral már szolid nyereséget biztosított.

A program központja egy tekintélyes, 1500 négyzetméteres sportcsarnokot foglalt el, itt épült fel a huszonnégy kiállító standja, valamint a szokásos nagyszínpad, ahol a műsor zajlott. Idén már külföldi sztárokra is telt a büdzséből: egy francia és egy olasz fellépőhölgy mellett az abszolút sztár Mészáros Dóra volt, aki a plakátokon arcával és testével promótálta az eseményt, valamint természetesen személyesen is megjelent, tűznyelőshow-ja felforrósította az amúgy sem túl hidegvérű fővárosi lakosságot. A bulvármédia is róla szólt ez alatt a néhány nap alatt, a Ringier helyi, Blikk-formátumú lapja egy egész címlapot szentelt Dóra részletekbe menő bemutatásának.

A kiállítócsarnokon kívül még egy fontos helyszínről kell megemlékeznünk: az európai szexvállalat-monstrum, a Private licenszelte night clubban tartották a szexkiállítások további fontos kellékét, a díjkiosztót – az itt osztott elismerések presztízse egyelőre még nem éri utol a Berlinben, Párizsban, Brüsszelben vagy éppen Las Vegasban elnyertekét, de még változhatnak a dolgok...

Körülnézve a standokon, az első szembetűnő különbség az itthon megszokotthoz képest, hogy alig látni filmes polcokat, a kereskedők túlnyomó része segédeszközökben nyomul. Ennek kézenfekvő oka az, hogy EU ide vagy oda, a filmhamisítás még mindig nagyüzemi módszerekkel, szinte teljesen nyíltan zajlik az országban – bár azért kiálítási standot még vagy már nem béreltek ezek a maffiavállalatok. A DVD-filmekhez az ország szinte bármelyik lakosa könnyedén, néhány eurónyi pénzért hozzájut az okosan felépített multilevel-marketingrendszereken keresztül, aki pedig legális forgalmazásba vagy kiadásba kezd, az biztosan elbukik.

Cserébe viszont eszközfronton jóval nagyobb az arzenál – bár ennél globálisabb piac nem létezik, és elvben ugyanazokat a termékeket lehet megvásárolni, mint Magyarországon, mi azért sokkal jobban szórakoztunk, mert látszatra sokkal nagyobb választékot, láthatóan nagyobb kreativitással pakoltak a polcokra a szakemberek, tekintsék meg képgalériánkat és videónkat ezügyben.

A román üzleti morál azért alaposan megkeseríti a külhonnal folytatott gazdasági kapcsolatokat: egy élelmes – és a törvényesség határát újraértelmező módszereiről már jól ismert – nagykereskedő, amely egyébként nem jelent meg kiállítóként, a show első napján levelet postázott valamennyi, ott megjelent konkurensének, melyben közli, hogy mely termékek anyagának neveire kapott védjegyoltalmat Románia területére, és követeli, hogy ezeket a termékeket azonnal távolítsák el polcaikról. Tudni kell ehhez, hogy a szexuális segédeszköz minőségének egyik kulcselemét képezik a speciálisan kikísérletezett, a bőr és a hús érintését minél élethűbben imitáló anyagok, ezért az amerikai és nyugat-európai gyártók a termékek fantázianeve – pl. Fat Ass Girl – mellett ezen speciális anyagoknak is egyedi fantázianeveket adnak; az Üzleti Etikai Díjra eséllyel pályázó vállalkozó ezeket a neveket foglalta le.

Ennél persze még sokkal súlyosabb incidensek is előfordulnak a román szexpiacon, az üzlet még korántsem konszolidálódott annyira, mint idehaza, most abban a fázisban járnak, ahol mi a kilencvenes évek elején: a maffiavállalkozások még nem jöttek rá, hogy ebben az iparban közel sincs akkora őrületes nagy pénz, mint amit ők elképzelnek. Egymás boltját ugyan már nem gyújtják fel az érintettek, de a fizikai fenyegetés és a megfélemlítés még mindennapos.

Éerzze magát otthon! – képek

Végezetül a lánykínálatról: a román nép válasza Michelle Wildra még várat magára - ők eddig mindösszesen Jasmine Rouge-t tudták felvonultatni a nemzetközi piacon, aki csak férjével, Titus Steellel vállal jeleneteket -, most viszont feltűnt egy újabb ígéretes csillag, Ginger Devil, akiről csak jót lehetett hallani a helyi szakmai közvéleménytől csakúgy, mint a Magyarországról érkezett hozzáértőktől.