Vigyázat! A szex nem őrült versenyfutás az orgazmusért!

2009.02.09. 10:53
Átnéztük a kamaszoknak szóló felvilágosítókönyveket és meglepően tapasztaltuk, hogy gyerekkorunkhoz képest milyen nagy lett a kínálat. Találtunk mókás és közvetlen, száraz és unalmas, ronda, de hasznos, és dühítően pocsék kiadványokat is. Ön emlékszik még milyen könyvet kapott kamaszkorában? Ha igen, kérjük írja meg nekünk.

A könyvespolchoz két kamaszlány érkezik, szolidan kuncognak. Én félórás válogatás után tanácstalanul szorongatok egy kupac könyvet: szex kamaszkorban, tuti válaszok, szex kezdőknek, valami kézikönyv... Ők nem tökölnek ennyit: az orrpirecinges tizenkét éves azonnal leemeli a Káma Szútra - A 21. századi szeretőknek című albumot, és barátnőjével bőszen elemezni kezdik a meztelen fotókat. Sutyorognak, ahogy kell, de a tiniszekcióra rá se néznek.

Ezek után elgondolkodtató, hogy a felvilágosítókönyveket nem azoknak a zavart szülőknek találták-e ki, akik a minap nyitottak rá a maszturbáló gyerekre, és most pánikszerűen mantrázzák a méhek szokásait. Pedig azt hitték még van legalább egy évük. Alábbi összeállításunk abban segít, hogy ilyen helyzetben mit érdemes a gyerek kezébe adni. Szerintünk az a jó könyv, ami képes közvetlenül megszólítani a fiatalokat, egyenes és korrekt válaszokat ad konkrét kérdésekre és igyekszik a szexszel kapcsolatos témák minden oldalát hitelesen bemutatni. Ködösítés, elhallgatás, okoskodás és a kamasz lenézése nem ér. Kezdjük is a legjobbakkal.

1. Jasminka Petrovic: Szex kezdőknek

A Szex kezdőknek a mezőny legkreatívabb darabja. A könyv igényes, édes illatú, borítóján pedig egy csöcsös méhecske kéreti magát egy felajzott méhfiúnak. Hangvétele közvetlen, minden oldal tartogat valami meglepőt, amitől egyszerűen nem lehet letenni. Ráadásul tele van humorral. Kiderül belőle, hogy a testsúly kilogrammon kívül állatokban is mérhető, például a kövér mint a disznó kategóriával, hogy a mellmérték felső határa Pamela, és hogy nukleáris atomerőművekben nem szokás randizni. Az információk alternatív csatornákon érkeznek, a pubertás tüneteit vagy a szakítás szükségességét például egy tesztből tudhatjuk meg, és hasonló módszerrel az is kiderül, normális-e az olvasó. Szerencsére mindenképp az. A könyv "nem a szeretkezéshez, hanem a szexuális fejlődéshez szolgál útmutatóul", amit lelkiismeretesen teljesít is, úgy, hogy egy pillanatra sem felejti el a szerző, hogy kihez beszél. A szülő lehetséges viselkedéseihez a megtilt, utasít és kérdésekkel zaklat kategóriákat rendeli, felismeri a telefon szerepét a kamaszok szerelmi életében, és még a tapizás fokozatait is ábrázolja. A szerző számára nincs tabu: pálcikarajzok segítségével oktatja a pózokat, említést tesz az anális szexről, és külön felhívja a figyelmet, hogy a menstruációról szóló részt olvassák el a srácok is. Részletesen elmagyarázza miért klassz a petting, de azt is megjegyzi, hogy az egyetlen baj vele, hogy hiányzik belőle a közösülés. A könyv korrekt és vicces, bár helyenként kicsit túl vicces. 2499 forint az ára.

2. Jörg Müller: Felvilágosító könyv tiniknek szexről és szerelemről

A kedves borítójú német könyv elsőre ijesztő. Az ajánló a fiatalok nézőpontját ígéri, amit Bede Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus is megerősít, bár szerinte a testi változásokról szóló részt a 10, a szexről szólót 14 felett érdemes olvasni. Így nem egészen tiszta kinek is szól a könyv, vagy miért nincs rajta középen egy cipzár, esetleg egy hozzácsomagolt olló. Az első rész sem hoz plusz pontokat a műnek, hervasztó gyereknyelven feszegeti a nemi különbségeket. Minden azzal kezdődik, hogy a lányoknak puncijuk van, a fiúknak meg kukijuk, hiába tudja ezt a szerencsétlen olvasó hároméves kora óta. Ezek után jön az anatómialecke, ami viszont szuper. Egyszerű, lényegre törő, érthető, tele érdekes információval. Például az is kiderül belőle, hogy a herék növekedése után kereken egy évvel nő csak meg a pénisz. Tényleg olyan témákkal foglalkozik, ami érdekelheti a kamaszokat, a pattanásoktól a tamponhasználaton át a fürdésmániáig. Szóba kerül az első szerelmi gyötrődés, és maga a szerelem érzése képekben, amit meglepő módon sikerült úgy személtetni, hogy ne legyen nyálas. Talán az égő jégkockák látványa azért túlzás. A szerző egyszerűen és konkrétan ír szexről is, és felhívja a figyelmet, hogy elsőre nem biztos, hogy klassz lesz. Később előkerülnek a védekezési módok, a terhesség és szülés is, végig ugyanabban a könnyed stílusban. A könyv kifejezetten jó, bár tényleg túl nagyot próbál markolni, hisz a 10 évesek érdeklődésétől eljutunk egészen az óvszer használat konkrét lépéseiig. Az egyetlen kellemetlen rész benne, a csak fiúknak és csak lányoknak szóló fejezet. Vajon miért nem tudhatja egy csaj hogyan kell szakszerűen péniszt mosni? 2520 forint az ára.

3. Wendy Darwill és Kelsey Powell: Tuti válaszok tiniknek

Túl akartam esni a legunalmasabbnak tűnő könyvön, így ezt a túlélőkalauzként definiált kiadványt vettem először a kezembe. Az ajánló ígérete szerint a könyv csomó égető kérdésre ad választ, többek között arra, hogy mi is az a "nedves álom". Az ausztrál könyv ránézésre (még inkább belelapozásra) szürke és unalmas, ráadásul irritálóan almapaprika szagú. Mondjuk dr kolléganő szerint inkább ragasztó lesz az. Mindegy. A könyv egyébként nem olyan iszonyú, mint első ránézésre tűnik. Kiskamaszok konkrét kérdéseire ad válaszokat a test működéséről, a felnőtté válás folyamatáról, az egészségről, és amellett, hogy nem távolságtartó még azt is megtudhatjuk belőle, hogy a hangyásznak négyágú a pénisze, és minden végen tud ejakulálni. Az író külön fejezetet szentel a másokkal való együttélésnek, aminek az a lényege, hogy pubertáskorban nehéz és mindenki zavarban van. A megállapítás ugyan nem rengeti meg alapjaiban a világot, de legalább érezhető az eltökélt empátiára nevelés. Olvashatunk pro és kontra érveket a betét és tampon használatról, és tanácsokat arról, mit tegyen az ember, ha véres lesz a ruhája. A szexről szóló fejezet elfogadható, még a homoszexualitást is érinti épphogy, bár nem megy bele a részletekbe. A terhességről szóló fejezetben a fiúk megtanulják, hogy attól mert nem szülhetnek még fontos a szerepük, és érintőlegesen megismerkedhetünk a nemi betegségekkel és a fogamzásgátlással. A könyv tulajdonképpen korrekt, bár az, hogy "az ember azért esik át a serdülésen, hogy később gyerekei lehessenek" a jövőt lehangolóan leegyszerűsíti. A könyv vizuálisan ingerszegény, a hangulata pedig olyan, mintha egy aránylag kedves, de kicsit bizalmaskodó nyugdíjas védőnő magyarázna a felnőttlétről. 2290 forintba kerül.

4. Kirsten és Stefan Bleich: A szerelmeskedés könyve tinédzsereknek

Nagy, kemény könyv. Német orvosok írták. Egészen eddig azon törtem a fejem, vajon miért mindig rajzokkal illusztrálnak egy felvilágosító könyvet. Már tudom: a fotók irtó bénák. Háromszor futottam neki, és mikor újra és újra elkapott az ásítóroham a harmadik oldalon, inkább későbbre toltam. Az egész könyv tele van klisékkel, igyekszik közvetlen és kedves lenni, de valahogy nem jön össze. Néha megszólítja az olvasót, néha lekislányozza, és fényévekkel távolabbról közli, hogy "a negatív stressz, a testi megerőltetés és a dohányzás ugyancsak ronthatja a sperma minőségét." Kösz, pont ez kellett, így tizenkét évesen. Nehéz teljesen lehúzni a könyvet, mert tulajdonképpen minden fontos kérdést végigjár: az anatómiát, a felnőtté válást, a szerelmet, a szexet, mindezt alaposan és precízen. De tényleg. Még a szájszagról is megemlékezik, és cukormentes rágót ajánl lepedék ellen. A baj csak az, hogy mindennél sótlanabb. Az egyetlen kedvelhető dolog benne, hogy az érdekességek egy keretesben szerepelnek a szöveg mellett, ami jól kiemeli a lényeget. Meg talán az is elgondolkoztató, hogy jobb gumit használni, ha van az embernek humora. 2950 forint az ára.

5. Mariela Castro Espín: Szexualitás kamaszkorban?

A gatyájába bámuló kis punkkal a borítón elsőre kedvesnek tűnik a könyv, de az előszónak álcázott apunak szóló marketingszöveg egyből lelohaszt. Később se lesz jobb. Bár a kubai mű azt ígéri, hogy "fellebbenti a fátylat a titkokról" egyszerűen nem találja meg a megfelelő hangot. Olyan legkevésbé sem kamaszkonform kifejezésekkel van tele, mint a "kebel", a "test esztétikuma", az "első beteljesült nemi érintkezés", vagy a "lány a gyermeknemzés biológiai képességének birtokába jutott". Nem beszélve a bicskanyitogató tanácsokról, amiből úgy tűnik, mintha a szerző soha nem lett volna kamasz. "Ahelyett hogy a saját külsőtök megváltozásáról álmodoztok, inkább az egészséges életmód kialakítására törekedjetek:..." A béna nyelvezetet egyébként az aranyos, de kissé bárgyú rajzocskák sem tudják ellensúlyozni. A könyv olyan, mint az az általános iskolás biológia tanár, aki ugyan sohasem mond semmi konkrétumot, de azzal riogatja a srácokat, hogy megvakulnak, ha sokat masztiznak. Egyszóval a könyv használhatatlan, viszont 2400 Ft-ba kerül. Ja, és sose feledje: "A szeretkezés ne váljon őrült versenyfutássá az orgazmus elérésére!"

6. Núria Roca: Tini lányok könyve, Kamasz fiúk könyve

Ez a kiadvány már ott leírja magát, hogy kettő van belőle. A lányoké rózsaszín, a fiúké kék. Aztán lehet csodálkozni, hogy a srác felnőttként nem tud mit kezdeni a csiklóval. Puffogni tehát már a könyv kinyitása előtt lehet, de amikor a lányok szexről szóló fejezetéből csak annyi derült ki, hogy nem kell elkapkodni, már jöhet a káromkodás is. Főleg, amikor a következő oldalon egy kedves leírást találunk a spirálról. A könyv egyébként mélyet merít a kamaszok világából: megemlékezik a testi változásokról, az egészséges életmódról, érinti a családdal való viszonyt, a pattanásokat, aztán kamasz narrátorunk közli mennyire utálta, hogy a pasija nyúlkált és összenyálazta, ezért inkább elhagyta őt. A csajkönyvben a fiúk fejlődéséről annyi derül ki, hogy bár kamaszkorban zavarban vannak, azért maszturbálnak, és éjszaka nedves (persze idézőjelben, hogy a kamasz is értse) a takarójuk. Viszont a szómagyarázatban legalább a szerepel a vasectomia. A könyv fiúknak szóló verziója talán már szókimondóbb, például egy egész fejezetet szentel az önkielégítésnek, de nem sok szó esik benne a szexről. A könyvek egyenként 1750 forintba kerülnek, de ne gondolja azt egy szülő sem, hogy ezzel letudta a szexuális felvilágosítást.