Egyre elterjedtebb a fiatalkorú szex

2004.06.04. 15:21
A WHO felmérése szerint sok európai fiatal már 12-14 évesen szexuális életet él, iszik és dohányzik. Ráadásul a védekezésre igen kevesen gondolnak.
A WHO felmérése szerint a 15 év alatti angol fiatalok közül minden harmadik kipróbálta már szexet, ugyanennyien már a marihuánás cigarettát is kipróbálták, minden második pedig fogyasztott már alkoholt - írja a BBC. Legtöbbjük minden hétvégén iszik, és minden ötödik rendszeresen füvezik.

Az itt kimutatott adatok a legmagasabbak Európában, sőt majdnem az egész világon. A WHO felmérés szerint a 15 év alattiak Grönlandon élnek a legrendszeresebb szexuális életet, és rögtön utána következik Anglia. Szintén sűrűn hódolnak a szexnek az ukrán, a walesi és a skót fiatalok. A WHO 165 000 gyereket kérdezett meg Európában és Észak-Amerikában, mintegy 35 országban.

Az óvszer nem népszerű

A kutatást az Edinburghi Egyetem kutatói végezték, és a számok mellett azt is feltárták, hogy a brit fiatalok többsége semmiféle fogamzásgátló szert nem használ a szexuális együttlétek alkalmával, valamint az óvszer sem túl népszerű a fiatalok körében.

A felmérés szerint azonban nem csak a 15 évesek, hanem már a 11 évesek is rendszeresen fogyasztanak alkoholt, a fiúk 13, a lányok11 százaléka ráadásul minden hétvégén. Emellett a fiúknak 10, a lányoknak pedig 6 százaléka azt vallotta, hogy 11 éves korában már legalább egyszer volt részeg. A 15 éves tinédzsereknek pedig már legalább a fele volt ittas.

A dohányzási arány is meglehetősen magas, 11 évesen a fiatalok 2 százaléka minden héten legalább egyszer rágyújt. 13 éves korra ez az arány 10 százalékra emelkedik, 15 éves korra pedig eléri a 25 százalékot. A felmérés szerint a fiatal lányok hajlamosabbak a dohányzásra, mint a fiúk.

Sok az elhízott fiatal

Nagy-Britannia nem csak a fiatalkori szexben és dohányzásban áll az élen, hanem a túlsúlyos és elhízott gyermekek száma is itt a legmagasabb. Annak ellenére, hogy a fiatalok többsége kényesen ügyel a külsejére, öltözködésére és alakjára. A 11 éves korú lányok 15, míg a fiúk 10 százaléka volt már kénytelen alávetni magát valamilyen diétának. A gyerekek emellett rendkívül egészségtelenül táplálkoznak, az egész világon a brit fiatalok fogyasztanak a legtöbb édességet és üdítő italt.

A sok negatív adat mellet azonban a tudósok biztatónak tartják, hogy bár a dohányzás aránya még mindig magas, de már jóval alacsonyabb, mint a legutóbbi felmérés alkalmával, és sportoló fiatalok aránya is egyre növekszik.