horoszkóp

Ősi fogamzásgátló szerek és tévhitek: a menyéthere, az ópium és a krokodilkaki

2008.04.22. 13:00
Rühelli az óvszert? Elvei ellen való a tabletta? Nem szült még, így nem kap spirált? Lehetne rosszabb, higgye el, őseink ugyanis rágcsálók heréit, krokodil kakit, disznóbelet és kólát használtak a nem kívánt terhesség elkerülésére. És ez még nem minden.

A három legfélelmetesebb dolog a világon a farkasember, Drakula és a nem kívánt terhesség. Az emberiség az idők kezdete óta rettegi őket, és biztos akar lenni afelől, hogy az utóbbi a lehető legkisebb valószínűséggel forduljon elő. Ha összeadjuk az erős motivációt, a találékonyságot és az emberi butaság tényét, olyan fogamzásgátlási módszereket kapunk, amelyek alapjaiban rengetik meg világnézetünket. A Cracked.com válogatása alapján be is mutatjuk őket.

Menyéthere

A sötét középkorban egy átlag férfi bizonyára csodálkozott azon, miért lóg kedvese lábáról menyéthere. Nos, a válasz nyilvánvaló a mágusi diplomával rendelkezők számára, ebben az időben ugyanis minden valamirevaló varázsló tisztában volt vele, hogy a menyétgolyó a tuti terhességmegelőzési módszer. Ugyan nem vagyunk mágusok, se nőgyógyászok, de az biztos, hogy ez a módszer a fogamzásgátlás csúcsa. Nem valószínű ugyanis, hogy létezik olyan férfi, aki egy pár, kedvesére erősített menyéthere látványa után még kedvet kapna a szexhez.

A krokodilos módszer

Az ókori egyiptomiak éleseszűsége vitathatatlan, ezt bizonyítják a piramisok, a mumifikálás meg a többiek. Nem csoda tehát, hogy ők fundáltak ki elsőként olyan születésszabályozó módszert, ami történetesen működött is. Arra jutottak ugyanis, hogy megakadályozható a teherbeesés, ha használnak némi „blokkoló anyagot”. A sperma-torlasz méz és krokodil ürülék keverékéből készült. Fincsi, mi?

Higany

Néhány ezer évvel ezelőtt Kínában valaki arra a logikus következtetésre jutott; mért ne lehetne használni a higanyt születésszabályozásra. Tényleg, miért is ne? A recept igen egyszerű: szex után csak fel kell tolni egy csipetnyi higanyt, és íme, máris kész az ezüstösen csillogó antibébi-módszer. Akadhatnak persze mellékhatások, mint például meddőség, némi agykárosodás, vagy egyéb szervi elégtelenség, de lényeg a lényeg, a nem kívánt terhesség elmarad.

Ópiummámor

Minden könnyebben megy, ha kapunk egy kis bátorítást, mondjuk ópium formájában. Legalábbis az ókori Szumátra lakói szerint, akik ezt a kellemes bódítószert születésszabályozásra is használták. Fogta az ember lánya az ópiumot, és nem csak belsőleg, de külsőleg (bár jobb kifejezés a „nem szájon át”) is alkalmazni kezdte. Ha kedvet is kapott a módszerhez, azért vigyázzon. A mellékhatások nem ismertek.

Egyéb nyalánkságok

Már a 18. században megvolt a mai pesszárium őse, a fél citrom, és persze az óvszer se tegnapi találmány, ükapáink például tejjel síkosított disznóbelet használtak. A nem is olyan régmúlt slágere pedig a coca-cola zuhany volt, tudvalevő volt ugyanis, hogy a szénsav és cukor kombinációjából mixelt intim tusfürdő fenomenális fogamzásgátló. És mindez ez csak egy kis kóstoló volt őseink számos leleményes ötletéből.

A legszörnyűbb az egészben, hogy hülyeségért az überfelvilágosodottnak gondolt 21. században sem kell a szomszédba mennünk. Nem igaz például, hogy az altesti zuhany megakadályozza a fogamzást, sőt állva, uram bocsá’, ugrálva közösüléskor sem vagyunk védettek a nem kívánt „mellékhatástól”. Ami viszont jó hír, hogy nem esik teherbe könnyebben az a nő, akinek a lába közösülés közben az ég felé áll. Remélem sokak szívéről sikerült legörgetnünk a követ.

Hogy a kissé gyermetegebb szorongásokat is elhessegessük, tánc közben sem lehet teherbe esni, bár ki tudja, tánca válogatja. Azokat is ki kell ábrándítanunk, akik azt gondolják, hogy a vízben, esetleg jacuzziban történő szex közben az ondó úgy belemerül a vidám lubickolásba, hogy elfelejti megtermékenyíteni a petesejtet. És még valami: attól, hogy egy nőnek orgazmusa van, nem nő az esélye, hogy anyai örömökben is részesülni fog.

Komolyra fordítva a szót, itt egy jó hír a nőknek. A legutóbbi ausztrál kutatások kifejlesztettek egy olyan biztonságos és hatékony hormonális fogamzásgátló módszert férfiak számára, amely egy tesztoszteron és progesztin kombinációjából készült termékkel gátolja a sperma termelődését. Már csak az a kérdés, hány férfi veszi rá magát erre a módszerre.