Gyógyítható a szexmánia

2004.07.01. 09:16
A szexfüggők számára a szeretkezés menekülés a félelmek, a magány, a stressz és a kisebbségi komplexus elől.
"Meg akarok szabadulni szexfüggőségemtől!" - kopogott be egy híres ember a sztár-szexológus ajtaján. Az efféle szalagcímek sokak fantáziáját megmozgatják, a valóság ennél azonban jóval profánabb - írja az osztrák Kurier .

Speciális szex-klinikák csak Amerikában léteznek, de ott aztán bőségesen. Valamennyi azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy a zömében fiatalkorú szexfüggőket megszabadítsa a kórtól. "Van remény arra, hogy szexuális függőségéből kigyógyuljon" - hangzik az ígéret, mellyel az erotikusan hiperaktív pácienseket próbálják ismét a normához igazítani. Az üzlet sikeressége vitathatatlan, a kérdés csupán az,

mit nevezünk normálisnak?

Okvetlenül terápiára szorul az a férfi, akinek telefonszex számlái az égbe kúsznak vagy aki kuplerájokba jár? És vajon elítélhető-e az a nő, aki swinger partikon vesz részt és gyakran keveredik egyéjszakás kalandokba?

A szexológus szerint nem feltétlenül, hiszen mint annyi minden másban, ezen a téren is különbözőek vagyunk, s míg egyikünk intenzívebben él, a másik kevesebbel is beéri. Tudományosan sem állították még föl a szexfüggőség kórképét, ami miatt a szexfüggők bármiféle tipizálása vitatottá válik. Mégis felvetődik a kérdés, hogy hol húzódik az egészséges és a kóros közti határvonal.

Örök hajsza

A szexológus szerint a problémák - minden egyéb függőséghez hasonlóan - ott kezdődnek, amikor a személy elveszíti az önkontrollt saját vágyai fölött, melyek aztán olyan dominánssá válnak, hogy mellettük az élet valamennyi más területe háttérbe szorul. Az egyértelműen szexfüggőnek nevezhető emberek alighanem egyáltalán nincsenek olyan sokan, de problémájuk semmiképp sem elhanyagolható.

Amennyiben Önben felmerült a gyanú, hogy betegesen erotomán, a következőket érdemes megfontolnia: ösztönei irányítják cselekedeteit? Mindent feláldoz, csak hogy csillapítsa kínzó vágyait, miközben szinte sosem érzi úgy, hogy valóban kielégülne?

"Semmit sem érzek már orgazmus közben" - nyilatkozta a kérdés kapcsán az egyik beteg. "Alighanem éppen ez hajszol egyre tovább, hogy megéljem a pillanatot, ami persze sosem jön el. Bárcsak abba tudnám hagyni!"

Teljes káosz

Szakértők véleménye szerint a szexfüggők számára a szeretkezés olyan, mint a heroinistáknak egy gyors lövés: szer a félelmek, a magány, a stressz és a kisebbségi komplexus ellen. "Hiányzik belőlük az intimitásra való képesség. A szexfüggők élete gyakran totális káosszá válik. Nem képesek fenntartani kapcsolataikat, már ha egyáltalán vannak. Családi kötelékeik meglazulnak, s a beteg időt és pénzt nem sajnálva csak szenvedélye kielégítésére törekszik, de aztán újra jön a magány."

Kapcsolatok és elvonókúra

A külvilághoz rendszerint már csak akkor fordul a beteg, amikor érzi, valami nagy baj van. Ilyenkor többnyire a hasonló problémákkal küzdő sorstársak önsegélyező csoportjait keresi fel vagy terápiának veti alá magát. A legfontosabb, hogy az érintett mielőbb kapcsolatokat alakítson ki: elsősorban önmagával, majd másokkal is, hiszen csak így jöhet létre egészséges intimitás. Utána kezdődhet a terápia, melynek első fázisa az alkohol-elvonókúrához hasonlítható: az első 90 napban száraznak kell maradni.