horoszkóp

Gyűrű, szivacs, mikroszkóp - a legújabb fogamzásgátlók

dns
2005.01.10. 18:04
A legnépszerűbb fogamzásgátlók az óvszer, a hormontartalmú tabletta, és a spirál. Egy megkérdezett szakértőnk szerint a minispirált azok is használhatják, akik még nem szültek. A legújabb módszerek közül választhatjuk a belső használatú gyűrűt, a kúpot, a habot, a szivacsot, ha a kólás öblögetés nem nyújt kellő védelmet.

"Továbbra is a hagyományos módszerek a legkedveltebbek a fogamzásgátlás gyakorlatában: a spirál, az óvszer, és a hormontartalmú tabletták" - mondta a Velvetnek Dr. Radványi Krisztina szülész-nőgyógyász, aki a témával kapcsolatban gyakran publikál az interneten. Korábban a hagyományos családtervező módszerek néhány bizonytalan eredetű hiedelmet jelentettek.

Kólával, ecettel, gumival

Ha például a nő az aktus után meleg vízbe ül, az esemény után pár kanál ecettel, vagy márka függetlenül kólával irrigál, állítólag elejét veheti a gyerekáldásnak. Volt, aki a cukormentes kólára esküdött, bízva annak spermaölő hatásában. Néhány internetes fórumon olvasható reakciók szerint a naptármódszer és a megszakításos közösülés is elterjedt családtervezési megoldás, bár az utóbbiról egy, a lapunk által megkérdezett harmincas férfi lebeszélné a fiatalokat. Ezzel a módszerrel ugyanis két egészséges fia született, a nagyobbik már iskolába jár.

"Manapság viszont egyre többen gondolkoznak felelősségteljesen a fogamzásgátlásról. Sok lánynak nem elég, ha védett, a hüvelyi fertőzéseket is gátolni szeretné. A tabletta mellett is ezért sokan használnak óvszert is" - mondta Dr. Radványi. Az óvszer előnyeinek és hátrányainak széles szakirodalma létezik. Tény, hogy a fertőzés ellen a legjobb védelmet nyújtja.

Harmadik generáció, és hatások

Ami az orális fogamzásgátlókat illeti, az orvosi statisztikák szerint a 20-25 éves korosztály használja leggyakrabban. Ezek két hormont tartalmaznak: ösztrogént (ezt teszik felelőssé a trombózis kialakulásáért) és progeszteront. A legújabb széria minimális ösztrogént tartalmaz, így a mellékhatásai is minimálisra csökkentek. A betegtájékoztatóban azonban még így is hosszú listát olvashatnak a vevők az esetlegesen előforduló panaszokról a kontaktlencse viselési problémáktól a mellfeszülésig.

Szűk körben végzett közvélemény kutatásunk résztvevői sokféle, néhol meglepő hatásról számoltak be, de egyetértettek abban, hogy a menstruációt jótékonyan szabályozza, illetve rendszeressé teszi. Egy fiatal lány arról beszélt lapunknak, a tabletta hatására nőttek a mellei, de szedésének kezdetekor jelentkező kis mértékű depresszióját is a hormontartalmú szereknek tulajdonítja. Egy szintén huszonéves lány azért mondott le a tablettáról, mert visszeres lett a lába. Állítása szerint orvosa így reagált a panaszaira: "minden tizedik nőnél mellékhatások lehetnek. Eszerint ön a tizedik."

Ideális minispirál

"Azoknak a fiatal lányoknak, akik az egyetemi éveik elején felkeresnek, és azt mondják, harminc éves koruk előtt nem szeretnének szülni, inkább a karrierjüket építik, nekik inkább javaslom a mini spirált az egy évtizedig tartó tablettaszedés helyett" - lepte meg cikkírónkat Dr. Horváth Jenő szülész-nógyógyász. A spirálról ugyanis köztudott, hogy szülés előtt álló nőknek nem javasolt. Ezt az "előítéletet" megkérdezettjeink is osztják. "Számomra legszimpatikusabb a spirál volna, ezt viszont sajnos csak olyanoknak teszik fel, akiknek már van gyerekük" - állítja egy fiatal lány.

A méhen belüli eszközök közül a spirált legfeljebb öt évig lehet használni, és úgy fejti ki születésszabályozó hatását, hogy megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Újabban vannak olyan eszközök is, amelyek aktív vegyületeket is, például progeszteront vagy rezet tartalmaznak, amelyek lassan kiválva fokozzák a hatékonyságot. A szülész-nőgyógyász szerint a mini spirál nem befolyásolja a későbbi gyerekvállalást.

Gyűrű, szivacs, mikroszkóp

A három módszeren kívül új, kevésbé elterjedt megoldások is léteznek. Dr. Radványi egy gyűrűre hívta fel a figyelmet, amelyről a Nők Lapja Cafén is kifejtette, a múlt év őszétől lehet hazánkban is kapni.

"Egyszerűen csak fel kell helyezni a hüvelybe a gyűrűt, amely ugyanúgy működik, mint a fogamzásgátló tabletták. Három héten keresztül alkalmazva gátolja a peteérést, majd a negyedik héten ki kell venni, és egy hét szünet után új gyűrűt alkalmazni" - mondta a szülész-nőgyógyász. Ez az eszköz havonta 2791 forintba kerül (idén a hormon tartalmú orális fogamzásgátlók drágulnak: átlagosan négyezer forintot kell fizetni egy három havi adagért).

Dr. Horváth Jenő a gyűrűhöz hasonlóan használható szivacsról beszélt, amelyik a hüvelyben fejti ki hatását. A szakember szerint annyi előnye van, hogy nem tartalmaz hormont, de olyannyira új eszközről van szó, hogy széles körű tapasztalatok egyelőre nem léteznek.

"Elérhető nálunk az a speciális mikroszkóp is, amelynek segítségével figyelemmel kísérhető a peteérés. Megjegyzem, ezt az eszközt akkor is kitűnően lehet használni, ha a nő teherbe szeretne esni" - mondta az orvos.

Hab, kúp, pálcika

Mindkét nőgyógyász megemlítette, újból népszerűek a nem hormonális, spermaölő habot képző helyi fogamzásgátlók, amelyek kúp, hab és tampon kiszerelésben kaphatók. Felhelyezésük után körülbelül tíz perccel hatnak, és két órán keresztül védelmet biztosítanak. Előnyük a kényelmes használat, valamint a baktérium- és gombaölő hatás. "Hátránya lehet viszont, hogy nagyon felhabzik, és ha többször is szeretnél akciózni kis idő elteltével, akkor csíp, vagy éget. Nimfomániásoknak nem ajánlott" - osztotta meg a spermicid habbal kapcsolatos tapasztalatait egy megkérdezettünk.

Dr. Radványi szerint a legkevésbé használt módszer a pesszárium, amelyről megkérdezetteinknek sincs jó véleménye. "Attól egyenesen kiráz a hideg" - mondta egy huszonéves lány. Másik megkérdezettünk szerint nagy a rizikó, hogy a sapka elmozdul a rendeltetési helyéről. Legtöbben azonban az injekciótól ódzkodnak a legjobban. A fogamzásgátló szert háromhavonta kell az izomba befecskendezni. Mellékhatásai között szerepel a vérzészavar, illetve a termékenység kései visszatérése.

"A bőr alá ültethető pálcika is hasonlóképp működik. Indokolt esetben alkalmazzuk, de a pácienseimnek mindig azt javaslom, a lehető legkevésbé avatkozzanak be a szervezetük működésébe" - mondta Dr. Horváth.