horoszkóp

A szexmentes szaporodás evolúciós zsákutca

MTI
2005.11.07. 15:21
A gomba azért nem tud alkalmazkodni az új környezetekhez, mert felhagyott a szexuális szaporodással. Szex nélkül viszont nincs génkeveredés, ami az új környezetekhez való alkalmazkodást feltételezi. Az alkalmazkodásra képtelen élőlények pedig könnyen kipusztulhatnak.

Az egynemű élőlények nem tudnak kellően alkalmazkodni a környezet változásaihoz és széles körben elterjedni sem: az aszexuális szervezetek kezdetben sikeresek lehetnek, sikeresebbek, mint biszexuális rokonaik, végül mégis nagy árat kell fizetniük azért, hogy nem képesek alkalmazkodni - erre a következtetésre jutottak brit kutatók egy gombafaj genetikájának és földrajzi elterjedését tanulmányozása alapján.

Szex nélkül nincs génkeveredés

Dr. Mat Fisher, Bill Hanage és a londoni Imperial College-ban dolgozó munkatársaik a kétnemű szaporodással gyakorlatilag felhagyott Penicillium marneffei gomba génállományát vizsgálták, s a különböző földrajzi területekről gyűjtött minták között csak minimális genetikai eltéréseket találtak.

A kutatók megfigyeléseik eredményét így összegezték a "Public Library of Science - Pathogens" című brit tudományos folyóiratban: a gomba azért nem tud alkalmazkodni az új környezetekhez, mert felhagyott a szexuális szaporodással. Szex nélkül viszont nincs génkeveredés, ami nélkül egy szervezet nem tud alkalmazkodni az új környezetekhez. Az alkalmazkodásra képtelen élőlények könnyen ki is pusztulhatnak, ha megváltozik eredeti környezetük. A kutatók szerint a szexmentesség az első lépés a kihalás felé vezető úton.

Egyneműen és kétneműen is szaporodnak

A sem nem növény, sem nem állat gombák képesek egyneműen és kétneműen is szaporodni, bár nem minden gombafajtánál található meg mindkettő, a szexuális (meiotikus, teleomorph) és az aszexuális (mitotikus, anamorph) állapot.

A Penicillium marneffei gomba egyébként sérült immunrendszerű embereknél okozhat megbetegedést, tehát például a HIV vírussal fertőzöttekre lehet veszélyes. Noha a gomba spóráit a szél messze vidékekre elviszi, nem tudott kitörni őshazájából, Délkelet-Ázsiából, Thaiföld környékéről.