horoszkóp

Óvatlanul szexelnek az idősebb nők

2005.02.14. 12:45
Nő a szexuális úton terjedő betegségek gyakorisága a menopauza korába lépő nők körében - hívták fel brit orvosok a figyelmet. Célszerű lenne külön a 45-65 éves korosztály számára is felvilágosító kampányt indítani a nemi betegségek veszélyeiről - de ebben a korosztályban többnyire tabu ez a téma.

Nő a szexuális úton terjedő betegségek gyakorisága a menopauza korában lévő nők körében. Az oxfordi Radcliffe Kórház orvosai arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a szakemberek a nemi betegségek veszélyeire figyelmeztető kampányokkal a fiatalokat célozzák meg, holott egyre inkább bizonyított, hogy a középkorú nők is a veszélyeztetettek közé tartoznak.

Óvszerrel kellene védekezni

Ebben a témakörben két neves orvos végzett hosszú időn tartó vizsgálatokat. Dr. Faryal Mahar és Dr. Jackie Sherrard számos eset értékelése után összefoglalta a tapasztalatait a Szexualitás és Menopauza című könyvében - írja a BBC.

Az orvosok leszögezték, továbbra is a mechanikus fogamzásgátlás az egyetlen eszköz, amelyik véd a nemi úton terjedő betegségektől. A gumióvszer használatával az AIDS terjedése megakadályozható. Ennek a közismert kijelentésnek ebben az esetben azért van jelentősége, mert a klimax után álló nők általában nem szoktak óvszerrel védekezni, mivel úgy gondolják, már úgy sincs esély arra, hogy teherbe essenek.

Az orvosi statisztikák szerint a nemi úton terjedő betegségek előfordulási valószínűsége ezért nőtt az elmúlt évtizedben mint a fiatal, mind az idősebb korosztály körében. Az angliai egészségvédelmi központ közt kiemelt néhány főbb betegségtípust, amelyre a középkorú hölgyeknek is figyelniük kell.

A leggyakoribb betegségek

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek közé tartozik a chlamydia, amelyről továbbra is keveset tudni. A betegséget egy baktérium okozza, és a fertőzés sokszor teljesen tünetmentes. Mint arról már a Velveten korábban beszámoltunk, idehaza a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság indított kampányt annak érdekében, hogy a társadalom mihamarabb informálódjon erről a betegségről. Hazánkban a fertőzött nők mintegy 80, a fertőzött férfiaknak pedig 50 százaléka teljesen tünetmentes. A betegséget speciális szövetmintás vizsgálattal szűrik ki. Erre pedig azért van nagy szükség, mert a chlamydia olyan következményekkel járhat, mint a meddőség.

A brit orvosok a klimax utáni korosztály másik gyakori nemi úton terjedő betegségének a gonorrhoeát, vagyis a kankót nevezték meg. Ez a fertőzés a nőknél medencegyulladásos betegséget, hasfájást, lázat, meddőséget, teherbe esés esetén pedig méhenkívüli terhességet okozhat.

Az orvosok azt is kiemelték, hogy az ösztrogén hiánya miatt a középkorú nők nemi szervei ebben a korban sérülékenyebbek, ezért is lehetnek fogékonyabbak a különböző fertőzésekre. Különösen akkor fordulhat ez elő, ha idősebb korukban partnert váltanak, és ezzel szexuális aktivitásuk fellendül.

Tabu a téma

Habár a számadatok szerint a nemi betegségek előfordulási gyakorisága csak kis mértékben növekedett az elmúlt időszakban, a könyvet publikáló orvosok szerint mégis szükség lenne arra, hogy külön a 45-65 éves korosztályt megcélzó kampányban hívják fel a figyelmet a nemi élet veszélyeire.

"Az idősebb nők szexuális szokásairól beszélni sokkal nehezebb, mint a fiatalok esetében. Ez a téma gyakran még mindig tabu" - állította a BBC kérdésére Jo Robinson a Terrence Higgins Trust munkatársa.