horoszkóp

A sok szex a hosszú élet titka

MTI
2004.09.24. 11:47
A rendszeres szexuális életet élők körében kisebb a cukorbetegek, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők aránya, mint a teljes populációban. A férfiaknál a prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti, s még a fejfájást is gyógyítja a szexuális aktus.
Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint naponta átlagban 240 millió ember szerelmeskedik a Földön. Ez azonban nem olyan nagy szám, ha figyelembe vesszük, hogy a Föld lakossága 6,3 milliárd, s hogy a legújabb kutatások szerint a szex nagyon is hasznos az egészség szempontjából.

Heti öt alkalom, akár partner nélkül is

A L'Express című francia hetilap összeállításában beszámol róla, hogy kanadai kutatók 2500, jó egészségben lévő, illetve prosztatarákos férfi esetét összehasonlítva arra az eredményre jutottak: mindazoknál, akik hetente legalább ötször jutnak szexuális gyönyörhöz, egyharmadnyival kisebb a prosztatarák kockázata, mint azoknál, akik az "átlagos" gyakorlatot követik, azaz csupán egy-két alkalommal szeretkeznek. A kutatók szerint ebből a szempontból mindegy, hogy az aktus szexuális partnerrel történik-e, vagy önkielégítés útján: a heti ötszöri gyakorisághoz egyébként az esetek döntő többségében ez utóbbi módszer is hozzájárult.

A szex úgy hat, mint a sport

Egy másik felmérés szerint mindazok, akik saját szexuális életüket kielégítőnek mondták, az átlagosnál ritkábban szenvednek cukorbetegségtől, magas vérnyomástól, illetve szív-, és érrendszeri betegségektől. A szex ugyanis - akárcsak a sportolás - megakadályozza a zsír felszaporodását a szervezetben és segít a mérgező anyagok eltávolításában. David Weeks professzor, az edinburgh-i (Skócia) Royal Hospital kutatója szerint: ha valaki hetente legalább háromszor szerelmeskedik, akkor ezzel átlagban 10 évvel nő a várható élettartama.

Nincs több kifogás

A szex még a fejfájást is gyógyítja, legalábbis ha hihetünk a New Jersey-i Rutgers University kutatóinak. Szerintük a szexuális aktus alatt az agy jelentős mennyiségű endorfint, egy fájdalomcsillapító és nyugtató hatású vegyületet termel, s így egy orgazmus az amerikai kutatók szerint megfelel két aszpirin hatásának. Ez pedig - írja a L'Express - végre kivédhetetlen ellenérv arra, ha a partnerünk fejfájásra hivatkozva elzárkózik a szerelmeskedéstől.