horoszkóp

A vonzó hang szexuális aktivitást takar

2004.09.22. 13:28
Aki szép, annak a hangja is vonzó, és fordítva, állítja egy kutatás. A vonzóhangúak emelett szeretik a szexet, szimmetrikus a testfelépítésük, de semmiképpen sem monogámok.
A vonzó hangú emberek, hajlamosabbak a szexuális kalandozásokra, - írja amerikai kísérletekre alapozva a BBC. A kutatók 149 férfinak és nőnek játszottak le emberi hangokat, és arra kérték a kísérletben részvevő személyeket, döntsék el, kinek a hangját találják a legvonzóbbnak. Utólag megállapították, hogy a legvonzóbb hanggal rendelkező emberek hamarabb kezdték a szexuális életet, több szexuális partnerük volt, és hajlamosabbak voltak a hűtlenségre mint azok, akiknek hangját nem találták annyira vonzónak.

Vonzó hang, széles váll

A kutatás szerint egyébként a vonzó hang a testalkattal is összefüggésben van. A vonzóhangúnak titulált férfiak többségének ugyanis széles válla és keskeny csípője volt, ezen tulajdonságok pedig egyenes arányban állnak a tesztoszteron szinttel és a termékenységgel. Ugyanezt figyelték meg a nők esetében is; a vonzó hangúnak mondott hölgyek keskeny derékkal, széles csípővel, azaz nőies alakkal rendelkeztek.

"Röviden és tömören a szexis hang közeli kapcsolatban áll a promiszkuitással" - foglalta össze a kutatás eredményeit Gordon Gallup, a kutatás egyik vezetője, a New York Egyetem Pszichológia Tanszékének alkalmazottja. "Ha meghalljuk egy ismeretlen hangját a telefonban, azonnal tudjuk, hogy férfival, nővel vagy gyerekkel beszélünk-e. A hang tehát információt közvetít a biológiai státuszról. Kutatásunk azt mutatja, hogy a hang ennél többről is adhat felvilágosítást, akár a testalkatról és a szexuális viselkedésről is."

A kutatók azonban még ennél is messzebb mentek, szerintük ugyanis a hang minősége a test szimmetriájával is kapcsolatban áll. Azt figyelték meg például, hogy a vonzóhangúnak mondott emberek nagyjából egyforma hosszúságú ujjakkal rendelkeznek jobb és bal kezükön egyaránt, míg másoknál ebben nagy eltérések lehetnek.

Az önbizalom számít

Dr. Sarah Collins, a Playmouth Egyetem tanára ugyanakkor azt állítja, ő is végzett hasonló kutatást, de nem talált összefüggést a vonzó hang és a testalkat között. "Számos dolog van, ami vonzóvá teheti valakinek a hangját, de ez nem áll összefüggésben a külsővel. Ott van például David Beckham. Őt szinte minden nő vonzónak tartja, de sokan mondják, hogy kellemetlen hangja van." A doktornő szerint azonban lehet magyarázat a New York-i kutatók által felvázolt jelenségre. Az emberek ugyanis vonzónak találják a magabiztos embereket, és ha valaki magabiztos, hangja is máshogy szól. A magabiztos emberek pedig legtöbbször nyilván előnyösebb külsővel és több partnerrel rendelkeznek, mint a bátortalanok.