Kovács Zoltánné Judit HIV-pozitív. Férje, aki eltitkolta előtte betegségét, szándékosan fertőzte meg a kétgyerekes családanyát. A férfi tagadja, az ügyészség súlyos testi sértés miatt vádat emelt. Az asszony úgy érzi, szüksége van egy fórumra, ahol közvetlenül szólhat az emberekhez a HIV-vírusról, a megelőzés szükségességéről, ahol mesélhet saját sorsáról. Pénteken indította blogját a Velveten.

Kovács Zoltánné Judit, akit állítása szerint volt férje szándékosan fertőzött meg HIV-vírussal, a péntektől blogot indít a Velveten. Hogy mi késztette rá? "Én szó szerint hisztit és ijedséget akarok kiváltani az emberek érdekében, hogy mindenki győzödjön meg arról, nincs a szervezetében HIV vírus" - hangzott a negyvennyolc éves családanya egyik indoka.

"Tudom, hogy nem az én történetem a legszörnyűbb a világon, de meg kell hogy ismerjék az emberek, mert ami velem történt, az bárkivel, bármikor megeshet. El szeretném mondani az embereknek, hogy mit érzek, hogyan és miért jutottam el odáig, hogy nyilvánosságra hozom az egész történetet, hogy miért jelentettem fel azt az embert, akibe szerelmes voltam."

A fertőzés története

A két gyereket nevelő asszony 2002-ben ismerkedett meg a nála tizenkilenc évvel fiatalabb Kovács Zoltánnal, akihez később feleségül ment. A negyvennyolc éves nő állítólag nem tudta, hogy férje 2000 óta regisztrált HIV-fertőzött. Mikor házasságuk a férfi rendszeres alkohol- és drogfogyasztása és agresszív viselkedése miatt megromlott, az asszony bejelentette válási szándékát. A nő a TV2 Aktív című műsorában elmondta, hogy férje a "ha elválsz, örökké hozzám vagy láncolva, és soha többé nem fogsz szexuális életet élni" megjegyzés kíséretében közölte vele betegségét.

Az asszony először nem hitt neki, majd 2004 decemberében, a HIV-szűrést követően, kiderült: ő is vírushordozó. A férfi ezek után megfenyegette, hogy válás esetén további nőket fog megfertőzni. Az asszony ennek ellenére beadta a válópert, de továbbra is rendszeres szexuális életet élt a férfival. A Velvetnek elmondta, sokat gondolkodott azon, hogy feljelentse-e férjét, hogy milyen megaláztatásokban lesz így része, és mi lesz a családjával, a munkájával, végül mégis a hatóságokhoz fordult.

Az ügyészség súlyos testi sértés miatt emelt vádat. Mint kiderült, nem Judit az egyedüli érintett az ügyben, a férfi korábbi barátnője, Gabriella, szintén elkapta a kórt.

A vádlott szemével

A Blikknek a férfi tagadta a szándékosság vádját, a Borsnak tett nyilatkozata szerint pedig a partnerei tudtak betegségéről, de nem hittek neki. A Fókuszban kifejtette, hogy "éjszakai életet élő" volt barátnőjétől kapta el a betegséget, akinek előző partnere már elhunyt. A korábban pincérként dolgozó férfi családi háttere zavaros. Egyik családtagja a Borsnak azt nyilatkozta, hogy a férfi egymillió forintot tulajdonított el apjától, és ezért nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A férfi szerint azonban azért romlott meg kapcsolata családjával, mert apja vérfertőző viszonyt tartott fenn nővérével.

Elmondta, hogy szexuális érintkezéseik során többször elszakadt az óvszer, valószínűleg akkor fertőzte meg feleségét. Nem tagadta, hogy ittasan fenyegetőzött a betegség további terjesztésével, de ezt nem gondolta komolyan. Szerinte a felesége csak bosszúból jelentette fel, mert nem tudja feldolgozni a szakításukat, hiszen valójában a válást is ő kezdeményezte. A héten pedig azzal rukkolt elő, hogy valójában a nő fertőzte meg őt, akinek egyébként egy szexportálon megjelentek erotikus képei. Az asszony tagadta, hogy tudott volna a felvételről. Hogy kinek ad igazat a bíróság, az az október 30-án kezdődő tárgyalás során derül ki. Az sértett addig is blogol.

Nem a sajnálat a cél, hanem a megelőzés

Az asszony, akinek egyelőre több támadásban, mint együttérzésben volt része, így nyilatkozott a Velvetnek: "Azért is örülök ennek a lehetőségnek, mert amióta kirobbant ez a botrány, először lesz alkalmam arra, hogy a támadásokat, az esetleges sajnálatot, a gyűlöletet, tehát az összes érzelmet, amit kiváltok az emberekből a történetemmel, fogadhassam és reagálni tudjak rájuk." Ahogy ő mondja, a célja nem az, hogy sajnálják. Sajnálta ő már magát eleget.

"Ha már úgyis meg vagyok fertőzve, ha már úgyis mindegy, mert nem tudhatom, mikor halok meg, akkor kötelességem, a magánéletemet félretéve, az emberekkel tudatni, hogy ez egy járvány, ami szexuális úton terjed." Szerinte ugyanis az emberek nem félnek a HIV-től, mert nem is tudnak róla semmit. Azt hiszik, hogy homoszexuálisok, prostituáltak hordozzák a betegséget, és nem gondolnak bele abba, hogy bárki megkaphatja a kórt.

"Szerintem ahhoz kevés vagyok, hogy minden embert egyedül felvilágosítsak, én szeretném az egészségügyet felrázni. Szeretném, ha elindítanánk egy kampányt az iskoláktól a felnőttekig, ahol tudunk beszélni erről a betegségről, ahol el tudjuk mondani, hogy mi a teendő, és mi a kötelességük a nemi életet élő embereknek, azért, hogy ne fertőződjenek meg. Vagy ha mégis, ne fertőzzenek tovább. A célom tehát a megelőzés. Nekem kell kiállnom és felvállalnom azt, hogy Emberek, hé, itt a HIV vírus, figyeljetek, hallgassatok és tanuljatok."

Kíváncsi az első bejegyzésre? Kattintson!

HIV

A HIV (Human Immundeficiencia Vírus) az AIDS, azaz a a szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója. A fertőzés átvitele a fertőzött egyén testnedveivel, váladékaival (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) történhet a vírustartalmú sejteknek és a szabad vírusoknak a bejuttatása révén. A fertőzés megtörténhet homo- vagy heteroszexuális nemi érintkezés, vér és vérkészítmények adása, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata, sérült bőr ill. nyálkahártya fertőzött testnedvvel történő érintkezése, szervátültetés, szövetátültetés, mesterséges megtermékenyítés, perinatalis, anyáról magzatra ill. újszülöttre történő átvitel kapcsán.

A fertőzést követően az esetek túlnyomó részében a tünetmentes HIV fertőzés állapota jön létre. Ebből az állapotból átlagosan 7-9 éven belül a fertőzöttek 40-50 százalékánál kifejlődik az AIDS, illetve hosszabb idő múlva csaknem valamennyi fertőzöttnél bekövetkezik valamilyen tünet megjelenése. A betegség előrehaladtával tehát a tünetekkel járó HIV fertőzés stádiuma alakul ki, vagyis az AIDS. A legjellemzőbb két tünetegyüttese a Perzisztáló Generalizált Lymphadenopathia (azaz folyamatosan fennálló, kiterjedt nyirokcsomó-elváltozások), és az AIDS Related Complex (azaz AIDS-hez társult tünetegyüttes). A betegségeket két nagy csoportra oszthatjuk:

1. az immunhiány következtében fellépő kórképekre (Az AIDS-ben gyakran előforduló daganatos megbetegedések, főleg a Kaposi szarkoma és a limfomák, valamint opportunista megbetegedések, pl. Pneumocystis carinii okozta tüdőgyulladás)

2. közvetlenül a HIV által előidézett, ill. a HIV fertőzéssel szemben kialakult immunologiai védekezés mellékhatásaként kialakuló megbetegedésekre. (Pl. AIDS dementia complex, Limfoid interstitialis pneumonitis, Idiopathiás Thrombocitopeniás Purpura)

forrás: Anonim AIDS