Elszabadultak az indulatok a bíróságon a HIV-ügy tárgyalásán

2007.10.30. 19:25
"Azon kívül, kivel feküdnél le, Judit? Nem kellesz így senkinek" - idézte az asszony a férjét, aki ma állt bíróság elé, amiért a vádirat szerint őt és még egy nőt HIV-vírussal fertőzött meg. K. Zoltán vallomást nem, de észrevételeket tett a tárgyaláson. A másik megfertőzött nő összeomlott a szembesítéskor. A vád koronatanúja a Velvetnek elmondta, hogy előbb értesült K. Zoltán fertőzöttségéről, mint annak felesége.

K. Zoltánt szándékos bűncselekménnyel, súlyos egészségromlást előidéző testi sértés bűntettével vádolják, amiért HIV-vírussal fertőzött meg két nőt. Ezért egytől öt évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság. K. Zoltán nem nyilatkozott a vádirat ismertetése után, de később észrevételeket fűzött a tanúk vallomásához a Budai Központi Kerületi Bíróságon. Három tanú nem jelent meg a tárgyaláson, egyikük azonban, aki szintén Zoltán és a vádlott barátja, a Velvetnek elmondta, hogy előbb értesült K. Zoltán betegségéről, mint annak felesége. A koronatanú kijelentette: a következő, decemberi tárgyaláson ő is vallomást tesz majd.

Mézes Jánosné a személyiségi jogok megóvása érdekében vagy harminc sajtómunkást kötelezett a tárgyalóterem elhagyására.

Kiborult a szembesítéskor

A kiszivárgó hírek szerint a megfertőzött nők egyike, Gabi összeomlott a tárgyaláson kihallgatása közben, amikor szembesítették a vádlottal.

A HIV-fertőzött férfi büntetőpere

Gabi a Velvetnek elismerte, hogy kiborult. "Csak most kezdem feldolgozni ezt az egész betegséget" - mondta.

"Szörnyű volt. A hazugságok - mondta a felzaklatott Gabi. - Zoli úgy hazudott, mintha folyékonyan könyvből olvasná. Jól hazudik. Támogatja őt B. Károlyné [a vádlott egykori élettársa, őt is tanúként hallgatták ki a tárgyaláson]. Zoli még mindig állítja, hogy a szigeti séta során elmondta nekem, hogy beteg."

Gabi, az egyik feltételezett áldozat

A per tétje a vád szempontjából az, hogy tudja-e bizonyítani, a férfi az adott időpontokban szándékosan fertőzte meg szexuális úton a két nőt, a védelem pedig vélhetően arra alapozza taktikáját, hogy a bizonyítékok között ellentmondásokat mutasson ki.

Értesülésünk szerint az orvosszakértő nem tudott választ adni a kérdésre, hogy a megjelölt időpontokban került-e a nők szervezetébe a veszedelmes kórokozó. A heves érzelmi kitörésektől érthetően nem mentes ügy még fordulatokat tartogathat.

Pengeváltás a tárgyaló előtt

Magyar György, K. Zoltán védője elmondta, hogy azért is vállalta el az ügyet, mert szerinte "a vád nem kellően megalapozott". Szavaiból kitűnt, nem tartja szerencsésnek, hogy a "sértettek belső viszonya büntetőjogi természetűvé vált". Védence nehezen viseli ezt a helyzetet, "rengeteg sokk érte, amit tetéz a fertőzés és annak lelki háttere".

Strasszer Tibor, a sértettek jogi képviselője nem értett egyet kollégájával. "Ez egy súlyos dráma" - mondta, majd kifejtette: a legfontosabb kérdés, hogy egy ilyen intim helyzetben "nem elsőrendű kötelessége-e [a vádlottnak], hogy megmondja: ő [HIV]-fertőzött". Emlékeztetett rá, hogy nem ő képviseli a vádat, de szerinte "a bizonyítékok mozaikszerűen összeállnak majd".

A másik megfertőzött nő, Judit szerint K. Zoltán máskor beszédesebbnek mutatkozott. "Megzsarolt, hogy ha nem fekszem le vele, akkor az összes nőt, aki az útjába kerül, megfertőzi. Azon kívül, kivel feküdnél le, Judit - idézte Zoltánt az asszony -, nem kellesz így senkinek."

Egy kurvával élt együtt

Judit a vallomástétele után elmondta: "A vallomástétel jól ment. A férjem nem szégyellve önmagát, hogy elvett feleségül egy kurvát, arra hivatkozik, hogy én prostituáltként dolgoztam előtte, sőt házasságunk ideje alatt is. Ezek szerint ő egy kurvával élt együtt, akit el is vett feleségül. Ezzel védekezik."

Judit reméli, hogy ezek után egy csomó nő fog jelentkezni a következő tárgyalásig, akiket szintén Zoltán fertőzött meg.

December 3-ra elnapolták a tárgyalást, amiért három tanú nem jelent meg bíróságon.