horoszkóp

A nők genetikailag hűtlenek

2004.11.25. 17:33
A nők hűtlensége genetikailag meghatározott -jutottak nagy felfedezésre brit kutatók. A hűtlenségnek azonban nincs konkrétan azonosítható génje, így a csalfa nőkből a jövőben sem lehet egyszerű génmanipulációval hűséges családanyát csinálni.
A nők jelentős része a génjeiben hordozza a hűtlenkedést - így foglalható össze annak a nagyszabású tudományos vizsgálatnak az eredménye, amelyet brit szakértők végeztek az egyes társadalmi jelenségek genetikai meghatározottságáról.

Nem egy gén felelős érte

A londoni St. Thomas kórházban működő ikerkutató központ vezető professzora az 1800 női ikerpár körében elvégzett vizsgálat után maga is meglepődve jelentette be: a női hűtlenség az esetek 41 százalékában magyarázható genetikai okokkal. Ez nagyobb arány, mint a magas vérnyomásra, vagy a rákos megbetegedésre meglévő hajlam genetikai meghatározottsága.

A Twin Research (Ikerkutatás) című orvosi szaklap jövő havi számában részletesen megjelenő kutatási eredmények szerint nincs egy olyan adott gén, amely az egyén párkapcsolati hűségét vagy hűtlenségét eldöntené. Valószínűleg 50-100 olyan gén létezik, amelyek meghatározzák, hogy adott környezeti hatásra - például verekedős házastárs, a gyermekáldás elmaradása - az egyén milyen választ ad.

Ikreken teszteltek

A kutatást azért ikrek körében végezték el, mert az egypetéjű ikrek, akik gyakorlatilag egymás klónjai, illetve a kétpetéjűek, akik génjeik felében azonosak, és általában mindkét esetben azonos környezetben nőnek fel, tökéletes összehasonlító mintát alkotnak - mondta a St. Thomas kórház kísérletvezető professzora.

A vizsgálat ki is mutatta, hogy ha egy egypetéjű ikerpár egyik tagja félrelép, a másik esetében is az átlagosnak kétszerese az esély a meglévő kapcsolaton kívüli affér kialakulására. Kétpetéjű ikrek esetében másfélszeres ez a "szorzó".