A nyilvános szereplés stresszt jelent, bár ennek oldására különféle trükkök ismertek. Egy skóciai professzor szerint a legjobb rá a szex.

Befejezetnek kell lennie

Régebben annak, akinek beszédet kellett mondani, vagy egy prezentációt kellett vezetni, azt tanácsolták, hogy tegyen úgy, mintha egyetlen emberhez beszélne, vagy a közönség egyetlen részére összpontosítson. Most azonban Stuart Brody, a skóciai Paisley egyetem pszichológusa kimutatta, hogy a szex kiválóan alkalmas ilyenkor az idegek megnyugtatására, de a kellő hatáshoz teljes, befejezett szexuális aktusra van szükség.

Az önmegtartóztatás rosszul hat

Brody mintegy ötven férfit és nőt vont be kísérletébe, aminek során az illetők részletesen beszámoltak neki szexuális életükről, ő pedig azt elemezte, hogy az milyen hatással van a vérnyomás alakulására akut stressz esetén.

Kiderült, hogy a legkevésbé azok voltak stresszben, továbbá azoknak a vérnyomása esett vissza leghamarabb a normális szintre, akik szeretkeztek partnerükkel, míg azoknál, akik más módon éltek szexuális életet, ezek a folyamatok lassabbak voltak, a legmagasabb vérnyomással pedig azok reagáltak a stresszre, akik megtartóztatták magukat.

Egy hétre lenyugszunk

Brody szerint minden egyéb tényező figyelembe vétele mellett is a szexuális élet szolgált a legátfogóbb magyarázattal a stresszre adott válasz különbségeit illetően.

A kutató hozzátette: a nyugtató hatás nem köthető csupán az orgazmus rövidtávon ellazító voltához, hanem éppenséggel akár egy hétig is eltarthat. Úgy vélekedett, hogy ezt talán az oxytocin hormon kibocsátása okozza.