horoszkóp

Szexre csábító illatok

2005.08.13. 14:35
Igaz-e, hogy a parfümöknek erotikus kisugárzásuk van? Milyen illatos rituálék képesek feléleszteni a vágyainkat? Íme, egy rövid tudományos magyarázat az illatok csáberejéről.

Kutatók évek óta vizsgálják laboratóriumokban agyunk működését, és keresik a magyarázatot arra, hogyan befolyásolják az illatok idegrendszerünket és emlékezetünket. A parfüm erotikus kisugárzással ruház fel minket, akkor élhetünk vele, amikor akarunk. Pedig szakemberek szerint az igazság épp az ellenkezőjében rejlik: nem a parfümtől válik a nő erotikusan vonzóvá, hanem a nő változtatja erotikussá az illatot.

Oda-vissza működik

#alt#

Férfi és nő közötti szerelmi kapcsolatban az illat különleges, csábító erővel bírhat, mivel mind időben, mind térben kiterjeszti jelenlétünket. Társunk akkor is érezheti illatunkat és gondolhat ránk, amikor fizikailag már eltávolodtunk tőle. Elegendő, hogy parfümünk jellegzetes és könnyen megjegyezhető legyen, például egy kellemes virág- vagy gyümölcsillat, és a gépezet beindul. Az első feledhetetlen szexuális élmény során illatunk erotikus kisugárzással töltődik fel, ami társunk emlékezetében a szexuális vággyal együtt raktározódik el. Nemcsak egy parfüm illata rendelkezhet ezzel a tulajdonsággal, hanem egyéb kellemes illatok is, mint például a füstölő vagy a gyertya illata, melyeket az adott helyzetekben a romantika kellékeiként használtunk.

Érzéki rituálék

Különböző történelmi korokban számtalan illatosítási rituálé létezett - még ma is létezik -, mint a csábítás egyik eszköze. A Biblia megemlíti, hogy Eszter mirrhaolajjal és illatos krémekkel kényeztette egy éven keresztül a bőrét, hogy az elég puha, bársonyos és illatos legyen Ahasvérus perzsa király elcsábításához. Kleopátra szépségápolási trükkjeinek is szerves részét képezték a bódító illatok Caesar és Antonius meghódításának érdekében. A reneszánsz korban az alkimista Nostradamus és Cornelius Agrippa állítólag olyan parfümöt hoztak létre, amely képes volt szerelmet ébreszteni a kiszemelt áldozat szívében. Ezeknek az illatos csapdáknak a történelem során hasonló volt az összetételük: pézsma, ámbra, mézga, rózsa és madár vére, melyről azt feltételezték, hogy vonzza magához az emberi lelket, hiszen az maga is a vér kipárolgásából áll.

Az időkkel változott a divat és az illatkeverékek, de a cél mindig ugyanaz maradt: elcsábítani szívünk választottját. Jóllehet a legmámorítóbb illat a meztelen bőr illata, kevesen vagyunk, akik nem folyamodunk illatosítási praktikákhoz, mielőtt a nagy bevetésre indulnánk. A nyugati kultúrák asszonya előregyártott, mások által elkészített illatot használ, de mást fúj magára, ha állásinterjúra megy, és megint mást, amikor hódítani szeretne.

A teljes cikk az ELLE augusztusi számában olvasható.