horoszkóp

Nem érdekli a szex a japánokat

MTI
2005.04.29. 09:35
A japán házaspároknak mintegy harmada egyáltalán nem él szexuális életet, ami a már amúgy is öregedő országban növeli a demográfiai hanyatlástól való félelmet.

A japán családtervezési intézet és egészségügyi minisztérium közös tanulmányban mutatta ki, hogy a házaspárok 32 százaléka - egészen pontosan a férfiak 28 és a nők 34 százaléka - a nemi aktivitás terén a "zéró" rovatba került. A "zéró szexuális élet" meghatározást akkor alkalmazzák, ha egy pár legalább egy hónapja nem szeretkezett.

Van, aki egy éve absztinens

Mi több - illetve még kevesebb -, a háromezer 16 és 49 év közötti személy megkérdezésével rendezett felmérés szerint a házaspárok 19 százaléka több mint egy éve tartózkodik a szextől. Ami az okokat illeti, a szégyenlősség a meghatározó: nyíltan beszélni a szexről nem illik Japánban, annak ellenére, hogy a pornográfia kultúrája és képi ábrázolása bőséges és könnyen hozzáférhető.

A szexuális életet nem élő párok 44 százaléka hivatkozott arra, hogy szeretkezni "fáradságos", de ugyanez volt a véleménye azok 31 százalékának is, akik folytatnak ilyen tevékenységet.

Túl kevés a gyerek

Japán a világ egyik legalacsonyabb születési rátájával "dicsekedhet", a 2003-as mélyponton 1,29 gyermekszülés esett egy asszonyra. A demográfusokat aggasztó irányzatot csak súlyosbítja, hogy a fiatalok mind nagyobb száma határozza el: szingli marad.

Közben az idős emberek száma szüntelenül emelkedik a szigetországban, 2003-ban a 65 éven felüliek a népesség 19,24 százalékát tették ki, 2002-ben még csak 18,82 százalékát.

Ha mindez így megy tovább, Japán lakossága a tavalyi 127 millióról 2050-re 109 millióra apadhat. Az eltartottak száma jóval felülmúlja majd az aktív lakosságét, ami súlyos válságra vezethet - hacsak a születési arányszám nem javul időközben, azaz nem válnak aktívabbá a párok.