horoszkóp

Kamaszok szórakozása: pornó és az anális szex

2007.03.01. 15:13
Egyre több kamasz néz pornófilmeket. Azt hiszik a viharos orgazmus, a nagy farok és az anális szex a normális. A szülők pedig hallgatnak.

A serdülő fiúk egyharmada néz rendszeresen keménypornót, állapították meg a kanadai Alberta Egyetem kutatói. A 13-14 éves fiúk a leginkább érintettek a kérdésben, derül ki a több mint 400 főt bevonó vizsgálatból. Sonya Thompson a kutatás vezetője és munkatársai kérdőívvel vizsgálták, hogy a kamaszok milyen gyakran néznek szexuális tartalmú média termékeket (tv, video, DVD, internet). A megkérdezett fiúk 90, a lányok 70 százaléka látott már életében pornót. A fiúk több mint egyharmada rendszeres néző, míg a lányoknak csupán 8 százaléka. Legnagyobb részük, mintegy 74 százalékuk az interneten keresztül találkozik a témával.

A kutatók megállapították, hogy a fiúk esetében gyakoribb, hogy barátaikkal közösen, előre eltervezve néznek szexfilmeket, amelyre jó programlehetőségként tekintenek, míg a lányok inkább véletlenül találkoznak a filmekkel, általában egy barátnőjükkel kettesben, vagy nagyobb, vegyes társaságban.

A vidéki kamaszok több pornót néznek

A vidéki gyerekek több mint fele látott már életében pornót DVD-n vagy televízióban, szemben a városi kamaszok egyharmados arányával. A földrajzi különbség pontos oka egyelőre ismeretlen, de Sonya Thompson véleménye szerint a vidéki gyerekek szülei úgy gondolják, gyermekeiket kevesebb káros befolyás érheti, ezért kevésbé kontrollálják őket. A különbség másik lehetséges oka, hogy a vidéki kamaszok kevesebbet beszélnek szüleikkel a szexről. A legtöbb szülő ugyan kifejezi aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a gyerek pornót néz, de mégsem beszélik meg a problémát a kamaszokkal, és nem is felügyelik őket kellőképpen. A szülői felügyelet megléte egyébként sem feltétlenül védi a gyermeket, hiszen a kutatási adatok szerint a serdülők 20 százaléka barátai lakhelyén találkozik a filmekkel.

A pornó átkos hatása

A szexszel foglalkozó médiatartalmak iránti érdeklődés ugyan természetes dolog a korai kamaszkorban, a gyakori pornófogyasztás mégis problémákat okozhat a későbbiekben. A filmek befolyásolják a serdülők elvárásait a párkapcsolatokkal szemben, például megváltozhat hozzáállásuk az első szexuális együttléthez, ami normalizálhat olyan kockázatos szexuális viselkedéseket, mint a védekezés nélküli együttlét vagy a nem higiénikus anális érintkezés.

A kanadai kutatásnak ezt a feltevését norvég és amerikai szakemberek is megerősítik. Az oslói Szexológiai Klinika munkatársai felfedezték, hogy a pornófilmek hatására a kamaszok elégedetlenebbek önmagukkal: a fiúk több mint fele kicsinek találja péniszét, míg a lányok azt nem értik, miért nem élnek át olyan viharos orgazmust, mint a színészek. A másik jellemző változás, hogy ezek a fiatalok az anális szexet olyan természetes dolognak tekintik, amelyet mindenképpen ki kell próbálniuk, még akkor is, ha semmi kedvük nincs hozzá. Az Amerikai Pszichológusok Szervezete (American Psychological Association, APA) kimutatta, hogy - főleg a lányok esetében - a testükkel való elégedetlenség önbizalomhiányhoz vezethet, ami természetesen a szexuális életükre is kihat - adja hírül az MTI.