Éles tiltakozást váltott ki brazil egyházi vezetőknél az idei riói karneválra tervezett Kámaszutrát idéző jelenetek tervének közzététele.
Eusebio Scheid érsek különféle médiaértesülések szerint "tisztességtelennek" és "elfogadhatatlannak" minősítette a Grande Rio nevű karneváli csoport tervét, akik a felvonuláson óriás gipszbabákkal szeretnék ábrázolni a Kámaszutrát. Lépjen közbe az igazságszolgáltatás! - követelte Scheid.

Ádám és Éva aktus közben

A Grande Rio néhány nappal ezelőtt felfedte, hogy némelyek az óvszerhasználat érdekében a "Hagyd, hogy felhúzzuk az ingecskét!" mottó alatt kampányolnak az idei karneválon. "Mi többek között a szerelem indiai művészetének, a Kámaszutrának egyes helyzeteit szeretnénk leképezni." - érvelt Joaosinho Trinta, a legendás hírű karneválmester. A csoport legnagyobb autóján Ádám és Éva lenne látható szexuális aktus közben.

Érsek kontra karneválmester

Az érsek attól tart, hogy az efféle megmozdulások a karnevált "az egész világ előtt lejáratják". "A megütközést keltő képek elronthatják az ünnepet és veszélyeztetik a békét."- fejezte ki ellenérzését az érsek. Trinta ellenben úgy nyilatkozott, hogy az egyház valamennyi beavatkozása "náci akcióként" értelmezhető.

Rio de Janeiro turisztikai hivatala, a Riotur, aki részt vesz a világhírű felvonulás szervezésében, mindezidáig nem kívánt állást foglalni az ügyben. Brazília egyébként a világ legnagyobb római katolikus vallású országa.

Fontos, akár a futball

A 14 legnevesebb Rio de Janeiro-i szamba iskola kétnapos karneváli felvonulására február 23-24-én kerül sor. Az iskolák átlagosan mintegy 263,5 millió forintnak megfelelő összeget költenek a felvonulásra. A világ legnagyobb tömegrendezvénye minden évben turisták százezreit csábítja a brazil fővárosba. A helyiek az eseményt egyébként legalább annyira komolyan veszik, mint az állami futballbajnokságot.