horoszkóp

Kockázatos a férfi-nő barátság

MTI
2005.11.12. 09:57
Egy felmérés szerint a többség szerint lehet barátság a két nem között, de sokan megemlítették, csak akkor, ha a másik fél csúnya.

Régi dilemma, amely számtalanszor megjelenik az irodalomban, filmekben, társasági beszélgetésekben, sőt, a pszichológiában is. A nők általában lehetségesnek tartják, a férfiak csak nevetnek rajta.

Régi maradék

Egy amerikai felmérés ebből a szempontból meglepetésekkel szolgált. A közvélemény-kutatásból, amelyben 18 és 35 év közötti férfiakat és nőket szólaltattak meg, kiderült, hogy a férfiak 75 százaléka hiszi, hogy lehet barátság a két nem között, és nem sokkal maradnak le a nőktől, akiknek 84 százaléka ilyen optimista gondolkodású - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A szakemberek szerint az a vélemény, amely szerint nem lehet csak barátság férfi és nő között, még abból a korból maradt vissza, amikor csak a férfiak jártak dolgozni és a nők otthon maradtak. Ma viszont házon kívüli munkát végeznek a nők is, több a közös érdeklődésük, sőt, közös érdekük, így lehetségessé válik egy másfajta kapcsolat közöttük.

A nők barátságának keresése leginkább a 20-30 éveseket jellemzi. Megértést, szolidaritást keresnek és ezt a szükségletet nem akarják kockára tenni a szex miatt.

A pszichológusok azért még hozzáteszik, hogy a férfiak és nők barátsága különleges kapcsolat, ami érdekes és stimuláló, de kockázat is van benne. A megkérdezettek is érezhették ezt, mert sok férfi igenlő válaszában azt is hozzátette, hogy "csak ha a lány csúnya", vagy "csak rövid időre és bizonyos feltételekkel".