horoszkóp

Gruppenleszbivel gerjesztik hímeiket a koalák

2007.02.28. 15:06
A nőstény koalák a leszbikus szexet választják a hímek helyett. Sőt, egyszerre akár öten is csinálják - derül ki egy ausztrál kutatásból. Lehet, hogy ez is csak egy ősi női praktika?

A fogságba jutott koalák rendszeresen produkálnak homoszexuális viselkedést - állítják a University of Queensland kutatói, akik több mint 130 fogságban lévő koalát tanulmányoztak. Kutatási eredményeiket az Applied Animal Behaviour Science (Az alkalmazott állati viselkedés tudománya) tudományos folyóiratban fogják közreadni - közölte az Independent.

A leszbikus szex izgatóbb

A felfedezés érdekessége, hogy az erszényesek csak fogságban hajlamosak az azonos neműek társaságát keresni, ráadásul ez kizárólag a női egyedekre jellemző. A leszbikus aktusok háromszor olyan gyakoriak, mint a heteroszexuális érintkezések, viszont fele olyan rövid ideig tartanak.

Gyakori, hogy a nőstény kizárólag azért utasítja el a hím közeledését, hogy a környezetében már elkezdődött leszbikus játékba szálljon be. Előfordul ilyen alkalmakkor, hogy egyszerre akár öt nőstény is egymásra mászik az ágakon, testüket egymáshoz dörzsölve gerjesztik egymást.

A kutatók egyelőre nem tudják biztosan a viselkedés okát, de három lehetséges magyarázatot találtak a jelenségre. Az egyik elképzelés szerint a nőstények célja, hogy a hímeket minél jobban begerjesszék, és így könnyebb legyen elcsábítani őket. A másik két magyarázat már nem ilyen izgalmas, az egyik szerint a folyamat pusztán hormonális reakció, míg a másik a stresszkezelés speciális formáját látja a viselkedés mögött.

Meleg kapcsolatok széles tárháza

A homoszexuális viselkedés korántsem egyedi jelenség az állatvilágban. Bruce Bagemihl etológus 470 olyan állatfajt írt le, akiknél megfigyelhető az azonos neműek iránti vonzódás széles repertoárja: a delfinek egymáshoz dörzsölt testétől kezdve a majmok közötti orális szexig. Bizonyos esetekben a meleg állatok utódokat is nevelnek. A National Geographic beszámol egy brit flamingó párról, akik öt éves kapcsolatuk során három fiókát neveltek fel a nőstényektől ellopott tojásokból.