Kávé után dugni akarunk

2006.09.13. 20:15
Az egykor méregként kezelt koffeinról kiderült, hogy nemcsak a májzsugornak kiváló ellenszere, de még kifejezetten kanosak is lehetünk tőle. És még a szívünknek is jót tesz.

Újabb tanulmány mutatta ki a kávé üdvözítő hatásait. A májzsugor ellenszereként is ismert koffein meggátolja az érrendszeri betegségek kialakulását, szexuális életünket pedig befolyásolhatja. Legalábbis ezt állítják.

Gyakrabban mászkálták át a hímekhez

A georgetowni Southwestern Egyetem patkányokkal kísérletező orvosai szerint a kávé eddig is ismert fiziológiai hatásai mellett a szexuális életre is kihatással lehet. "A nősténypatkányon végzett kísérletek azt mutatták, hogy koffeinizált állatok sokkal szívesebben és gyakrabban párosodtak, mint azok, akik nem kaptak koffeint. Ők nem csak gyakrabban mászkáltak át az elkerített hímekhez, de sokkal kevesebb idő telt el náluk, két párosodás közt" nyilatkozta Fay Guarraci, a kutatás vezetője a WebMD-nek.

Szüzeken már bevált

"A kutatás eredményei valóban azt sugallják, hogy a kémiai reakción kívül a libidóra is hatással van a koffein, de azt még pontosan nem lehet tudni, hogy ezt embereknél is be lehet bizonyítani. Sajnos meg van annak a veszélye, hogy a patkányok csak addig reagálnak így a koffeinre, míg idegen a szervezetüknek. Lehet, hogy abban a pillanatban, amikor testük hozzászokik a koffeinhez, már más lesz a helyzet. Ezért egyelőre nem merem azt állítani, hogy igyunk naponta több liter kávét. Kísérletezünk. Az eredmények viszont roppant elgondolkodtatóak. "

A libidó összetettebb dolog

Az eddig is köztudott volt, hogy a koffein hatással van a központi idegrendszerre, ráadásul felgyorsítja a szív teljesítményét, amivel javul a szervek vérellátása, ami a nemi szervben is vérbőséget okoz. Az azonban újdonság, hogy a kedélyállapotra is hatással lenne, esetleg befolyásolná a libidót. Süli Ágota szexuális zavarokra is specializálódott pszichiáter például nehezen tudja elképzelni, hogy összefüggés lenne ez elfogyasztott koffein és szexuális inger között. "Ezekkel, a stimuláló szerekkel az a baj, és ez a Viagrára is igaz, hogy nagyon rövid ideig fejtik ki a hatásukat. Gyorsan kiürülnek a szervezetből. Ezért gondolom, hogy a libidót nem igazán tudják serkenteni. Az ennél jóval összetettebb dolog. Egy kávénál azért jóval több kell ahhoz, hogy az ember megkívánjon valakit. Az kevés ahhoz, hogy izgalmat érezzünk valaki iránt."

A májzsugort is megelőzi

A kávéval kapcsolatban legutóbb egy másik kutatás azt bizonyította, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztók körében a koffeinnek köszönhetően csökkentek a májzsugor kialakulásának veszélyei. Egy kaliforniai gyógyászati központ szerint azok, akik a szesz mellé napi egy csésze kávét is isznak, 22 százalékkal, kisebb eséllyel betegednek meg májzsugorban, mint akik nem kávéznak. Nem ez volt az első tanulmány, amely összefüggésbe hozta a kávéivást a májbetegség kialakulásának kockázatával. Egy a Gastroentorology című szaklapban közétett vizsgálat szerint minden egyes csésze naponta megivott kávé 22 százalékkal csökkenteti a májzsugor kialakulásának veszélyét a nagyivóknál.

Jó antioxidáns

Hasonló eredményre jutottak a kardiológusok is. Egy 15 éven keresztül tartó, Norvégiában végzett vizsgálat során kiderült, hogy napi 1-5 csésze kávé 19 százalékkal csökkenti az érrendszeri megbetegedéseket. Orvosok szerint egyértelműen arról van szó, hogy a kávé sokkal hatékonyabb antioxidáns mint a legtöbb gyümölcs."Megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a koffeinben sokkal több a szabadgyökfogó, azaz az antioxidás, mint a szőlőlében, a narancsban vagy a málnában", nyilatkozta Rune Blomhoff, a kutató csoport vezetője.