A nemváltoztatás fejfájást okoz

2004.08.23. 09:40
A transszexuálisok nemváltoztató műtétje előtt és után kapott hormonkezelése köztudottan komoly mellékhatásokkal járhat. Egy nemzetközi kutatócsoport kiderítette, hogy a férfiból nővé operált páciensek esetében adagolt drasztikus hatású nőihormon-készítmények hatására például a páciensek akár életük végéig számíthatnak migrén-rohamokra.
A férfiból nővé operált transszexuálisok közt végzett felmérések is alátámasztották, hogy a nemi hormonok fontos szerepet játszanak a migrén kialakulásában - tették közzé kutatásuk eredményét a Neurológia című szaklapban belgyógyászok. "Köztudott, hogy a migrén nagyobb arányban fordul elő nőknél, mint férfiak közt" - mondta el Dr. Tamara Pringsheim, a kutatócsoport egyik tagja a Reutersnek - "így a legtöbb kutatás az ösztrogén agyra gyakorolt hatását vizsgálja." Pringsheim elmondta, hogy csoportjuk új nézőpontból kezdte vizsgálni a témát: olyan pácienseket vontak be a kísérletbe, akik eredetileg férfiak voltak, de nemátalakító műtétjük után a női szexuális jelleg eléréséhez szükséges anti-androgén és ösztrogén hormont szednek.

A migrén már nemcsak a nők kiváltsága

A Torontói Egyetem kutatója, Pringsheim és Dr. Louis Gooren, az Amszterdami Szabadegyetem munkatársa 50 transszexuálist kértek meg egy, a fejfájásuk tüneteit és gyakoriságát felmérő kérdőív kitöltésére. A válaszadók mind átestek már a nemátalakító műtétjükön, és a felmérés időpontjában épp hormonterápiás kezelést kaptak.

A válaszadók 26 százaléka számolt be migrénről, vagy valószínűsíthetően migrénes tünetekről, ez az arány megegyezik a születetten nőnemű migrénesek arányával. Ezzel ellentétben az eredetileg is férfinak született emberek közt ez a szám számottevően alacsonyabb. Pringsheim és Gooren úgy vélik, hogy a migrén növekvő gyakorisága összefügg a hormonkezelés során kapott egyik hatóanyag, a migrénért köztudottan felelős nitrogénoxid jelenlétével.

"Valamilyen hatás a véredényekre"

"Általában a férfiak és nők érrendszerének reakcióképessége eltérő, ezt pedig az ösztrogén nitrogénoxidra gyakorlott hatása okozza." - tárta fel Pringsheim. "Érdekes módon az érrendszeri reakcióképességet vizsgáló szívgyógyász szakemberek a férfiból nővé operált transszexuálisok esetében különös egybeesést találtak: mindegyikük szervezetében növekedett a verőerek aktivitása. Ebből tudható, hogy a hormonok valamilyen hatást gyakorolnak a véredényekre."

Pringsheim azt is elismerte, hogy egyéb okok is lehetnek a háttérben, mint például a nemváltoztatás tudata, vagy a női nemi szerep elsajátítása. A fenti eredmények és az utánkövető vizsgálatok alapján - amelyek többek közt a jelentkező fejfájások kórtörténetének feldolgozását és ideggyógyászati vizsgálatokat is magukban foglalják - a kutatók most azt remélik, hogy közelebb jutnak a migrén kialakulásának okaihoz és kezelésének módszereihez.