horoszkóp

Négyezren meztelenkednek Mexikóban

2007.03.27. 09:03
Még csak 3700-an vannak. Remélhetőleg lesz ebből 4000 meztelen ember is. Kortól, nemtől függetlenül fotóz ruhátlan tömegeket az amerikai fényképész.

A meztelen tömegeket fotózó amerikai fényképész, Spencer Tunick most Mexikóvárost választotta új alkotása helyszínéül. Az eddig 3700 önként jelentkezőről a művész április 28-29-én készít képeket. A fotózás pontos helyszíne még nem tisztázott - adja hírül a Herald Tribune.

Tunickot 1992 óta ihleti meg a ruhátlan emberek látványa. Kezdetben csak egy-egy személyről készített nyilvános helyeken képeket, majd áttért a meztelen tömegek művészi formációkban való fotózására. Az alkotás helyszíne mindig valamilyen nagyvárosi környezet. Az elmúlt évek során a művész dolgozott már többek között Londonban, Bécsben, Melbourne-ben, New Yorkban, Lyonban és Düsseldorfban is. Pályája kezdete óta már 5 alkalommal tartóztatták le New Yorkban szabadtéri munkái közben. Az ellene felhozott vádakat minden esetben elejtették.

A mexikói eseményt Tunick 3 éve szervezi és reméli, hogy április végére legalább 4000 főre duzzad a honlapján jelentkező önkéntesek száma. Néhány éve Santiagoban (Chile) sikerült elérni ezt a számot. Legnagyobb csoportfelvételét 2003-ban készítette el Barcelonában, ahol 7000 meztelen embert kapott lencsevégre. Modelljei egyébként minden esetben önként jelentkeznek a szokatlan feladatra, és segítségükért egy dedikált képet kapnak ajándékba.

Tunick egy sajtótájékoztató keretében köszönetet mondott Mexikóváros főpolgármesterének, Marcelo Ebrardnak, hogy a hatóságoktól megkapott minden szükséges engedélyt. A város lakói előtt nem ismeretlen a nyilvános meztelenség: különböző tüntetők gyakran vetkőznek alsóneműre, vagy meztelenre, hogy ügyüket nyomatékosítsák.