A kutatás részletes eredményeit a magyar kutatócsoport ezen a héten egy berlini konferencián ismerteti. A nyilvánosságra hozott adatok szerint harminc százalékkal csökken a mobiltelefonjukat ágyékukhoz közel viselő férfiak spermiumszáma.
Magyar szakértők szerint a mobiltelefon tartós használata káros hatással lehet a férfi ivarsejtképződésre, és így a férfiak termékenyítő képességére. A rossz helyen hordott mobiltelefon akár 30 százalékkal is csökkentheti a férfiak nemzőképességét. A szegedi egyetem orvosszakértőinek tanulmányát - amely kedden elhangzik egy berlini nemzetközi szakkonferencián is - a tekintélyes The Sunday Times ismertette kiemelt, elsőoldalas cikkében.

Az ágyék közelében veszélyes

Dr. Fejes Imre, a szegedi egyetem szülészeti-nőgyógyászati tanszékének professzora és kollégái 221 férfit vizsgáltak 13 hónapon át, összevetve azok jellemzőit, akik gyakran használtak mobiltelefont azokéval, akik nem. A szakértők azt találták, hogy azok spermiumszáma, akik idejük zömében maguknál tartották mobiljukat, és rendszeresen használták is azt, csaknem 30 százalékkal csökkent. A The Sunday Timesban közölt cikk szerint valószínűleg azok a legveszélyeztetettebbek, akik övtartójukon vagy nadrágzsebükben hordják a készüléket.

A brit lap szerint a magyar tudósok tanulmánya az első olyan, amely felveti, hogy a mobiltelefonok kisugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét.

Az angolok szerint nincs döntő bizonyíték

Lawrence Challis, a nottinghami egyetem professzora, a brit kormányt a mobiltechnológia egészségügyi kihatásairól tanácsokkal ellátó szakértői csoport elnöke a lapnak ugyanakkor azt mondta: már sok tanulmány született a mobiltelefonok egészségügyi hatásairól, ezek megállapításai azonban túlságosan ellentmondóak ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni.

Challis szerint egyelőre nincs döntő bizonyíték arra, hogy a készülékek használata károsítaná az egészséget, de a mobiltelefonok csak 15 éve léteznek, és számos súlyos betegség tünetei ennél sokkal hosszabb idő után jelentkeznek csak.

Negyedmillió mobilost vizsgálnának

A The Sunday Times szerint a brit professzor még az idén bejelenti a világ eddigi legnagyobb, ilyen jellegű vizsgálatának terveit; ezek alapján 250 ezer mobiltelefon-használót figyelnének meg legalább 15 évig.

Az öt országos mobiltársaságot képviselő brit mobiltelefon-szolgáltatói szövetség szóvivője csak annyit mondott a The Sunday Timesnak, hogy "több egymást követő vizsgálat sem mutatott ki kedvezőtlen egészségügyi hatásokat".