horoszkóp

Szexeljen naponta, ha termékeny akar maradni

2007.10.17. 16:02
Ausztrál kutatók szerint aki termékeny akar lenni, annak minél sűrűbben kell szeretkeznie. Az elmélet egyszerű: minél gyorsabban és gyakrabban ürül a "spermaraktár", annál kevesebb az esély arra, hogy károsodik a hímivarsejtekben található genetikai anyag.

Mivel a gyakori szeretkezés következtében nő a spermák száma, az orvosok általában azt tanácsolják a gyermekre vágyó pároknak, hogy tartsanak kisebb-nagyobb szüneteket. Teljesen más a helyzet azonban akkor, ha valakinek nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel van gondja. Ausztrál kutatók szerint ugyanis genetikailag sokkal "tökéletesebb spermát" produkál az a pasi, aki többször szeretkezik - olvasható a Times Online oldalán. "Meg vagyok győződve arról, hogy a gyakori - mondjuk a napi rendszerséggel folytatott - nemi élet a legtöbb férfi esetében javítja a DNS minőségét. A férfiak abban a hitben élnek, hogy ha hosszabb ideig nem szeretkeznek egy-egy ejakuláció előtt, akkor a spermájuk jobb lesz. Lehet, hogy a számok tekintetében ez igaz, de nő az esélye annak, hogy károsodik a genetikai anyag" - nyilatkozta David Greening ausztrál kutató.

Az elmélet alapja egyszerű: a herékben folyamatosan termelődő spermiumok két ejakuláció között a testüregen kívül, a mellékherékben raktározódnak és ki vannak téve különböző külső hatásoknak; vagyis minél kevesebb ideig kell "várakozniuk", annál kevesebb az esély arra, hogy "bajuk esik". Nézzük a gyakorlatot. Greening és csapata negyvenkét olyan férfit tesztelt, akiknek a hímivarsejtjeikben valami gond volt az örökítőanyaggal. A vizsgálati alanyokat - nagy örömükre - arra kötelezték, hogy naponta legalább egyszer szeretkezzenek. Az aktív ágyakrobatika következtében spermájuk genetikai állományának "károsodása" 12%-kal csökkent. Bár ezek még csak előzetes eredmények és a nemzőképességet nem vizsgálták meg behatóbban, a kutatók azt feltételezik, hogy azoknak a pároknak, akik mesterséges megtermékenyítés előtt állnak, többet kellene hancúrozniuk, vagy nem kellene olyan sokáig megvonni maguktól a testi örömöket.

Allan Pacey, a Sheffield Egyetem oktatója szintén azt vallja, hogy elengedhetetlen a rendszeres szex, ha a spermában található genetikai anyag érzékényebb a külső hatásokra. "Ha egy férfi DNS-ének 30-40% sérült, akkor nagyon valószínű, hogy az illető nemzésképtelen lesz. Ha valaki naponta szeretkezik, akkor csökken ennek a kockázata. Ha a 30 %-ot sikerült 20%-ra ledolgozni, akkor már sokkal nagyobb az esély a fogantatásra." Pacey úgy véli, akik először próbálkoznak, azok nyugodtan várhatnak 2-3 napot, viszont ha valami nincs rendben a sperma mennyiségével, akkor bizony sűríteni kell a pásztorórák számát. "Egy hölgy csak akkor engedte a szexet, amikor éppen termékeny volt, szóval a párjának a hónap nagy részében nem volt alkalma szeretkezni. Amellett, hogy ez bizonyára frusztrálta az illetőt, igazából semmi haszna nem volt."