horoszkóp

Szexkönyv Geszti és Pumukli szellemében

2006.08.29. 11:36
A Szex nagyvárosi nőknek című könyv nemcsak tartalma, nyelvezete miatt is egyedülálló a könyvpiacon, mivel olyan újmagyar nyelven ír, ami nem létezik. Kedveli a szinonimákat és a színgazdagságot, de jószívvel csak és kizárólag elkeseredett szingliknek ajánlott olvasmány.

Lisa Sussman rendszeresen publikál a Cosmopolitan című női lightmagazinban, valamint több Cosmopolitan-könyv szerzője, tehát elméletileg szokott írással foglalkozni. A Szex kalauz nagyvárosi nőknek című vaskos tanácsadó könyvet mégis olyan kivételes nyelven írta, melynek kibírásához tényleg elkötelezett tanulási vágy szükséges.

Lendületes, fiatalos

Szegény szerzőnek - és nyilván a fordítónak is - biztos valami ilyet mondtak a New York-i központban, hogy "lendületes, fiatalos nyelven írjatok, kerüljétek az olyan ordenáré szavakat, mint a baszás, ugyanazt a szót egy oldalon belül kétszer le ne írjátok, igazodjatok a női lélek cizelláltságához és legfőképp, amennyire csak lehet, legyetek trendik".

Hogyan rázz kezet a vagináddal

Ennek eredménye egy szinte olvashatatlanul szellemeskedő stílusban megírt, tartalmát tekintve közepesen érdekes szex-kézikönyv. Kétséges, hogy Amerikában leadták a remek Pumukli sorozatot, de ha igen, egész biztos, hogy a szerző tőle ihletődött (a magyar fordító meg Geszti Pétertől), amikor ilyeneket írt: "Szex, amely orális, nem banális és mégis morálisan normális." Itt pedig egy, az eredeti tipográfiát hűen megőrző idézet a műből: "Tartsd észben, hogy a férfiak nem Formabontók. Nem hisznek abban, hogy Farokfalóból képes vagy olyan nővé változni, akivel haza lehet sétálni a mamihoz." De a köztes címek is emlékezetes pillanatokat okoznak: "Hogyan rázz kezet a vagináddal"

A szinonimahasználatra vonatkozó elvet alkalmazták a könyv lapjainak színezésében is, ugyanis minden oldal eltérő színű. Sőt, gazdag szinonimabőség jellemzi a férfi nemi szerv meghatározását is, ízelítőül néhány: mesternudli, szerszám, fütykös.

Nagytermetű kutyával és vízes pólóban

Ami viszonylag még elviselhető, az a tartalom. Annak, aki korábban csak olyan közelről látott férfit, mint ornitológus fekete gólyát, a könyvben foglalt tanácsok bizonyára mind-mind szentírásként hatnak. De ufonautáknak és elkeseredett szingliknek is ajánlott olvasmány.

A tanácsok között vannak óriási ostobaságok, mint például hogy nagytermetű kutyával sokkal hatékonyabb a pasizás, vagy hogy esőben gyorsan kapjon magára az ember egy szűk felsőt, hogy aztán elázva gerjesszen vágyakat idegenekben. Ismét az eredeti tipográfiához ragaszkodva idézünk egyet a jótanácsok közül a rémisztgetés kedvéért: "Hiba: Azt mondja a pasid, hogy otthon marad az éjjel, de nem hiszel neki. Ezért egész éjszaka csörgeted a telefonját, de nem szólsz bele, amikor felveszi. De... számkijelzős telefonja van. Javítás: Válts telefonszámot."

Semmi közünk hozzá

Végezetül csak annyit szögezünk le, hogy az alábbi mondathoz nincs semmi közünk: "A misszionárius póz egyszer-egyszer még jó, de körülbelül annyira izgalmas, mint egy Norbi által összeállított diéta."

Lisa Sussman: Szex kalauz nagyvárosi nőknek
Ventus Libro Kiadó
2990 Ft