Űrhajósszextől tart a NASA

2004.04.30. 15:39
Egy brit tudós szerint a NASA fontolgatja a hosszú bolygóközi útra induló űrhajósok gyógyszerrel történő sterilizálását. A NASA szerint alaptalan híresztelésről van szó. A hivatal szabályzata értelmében nem tilos egymással szexelni az űrhajósoknak, bár dokumentált aktusra eddig még nem került sor.
A Mars-expedíció szervezői attól félnek, hogy asztronautáik a három éves út alatt szexuális kapcsolatba is bonyolódnak - adta hírül többek a The Independent angol lap. Az expedícióban ugyanis a tervek szerint négy férfi és két nő vesz részt.

A szexuális kapcsolatok nemcsak az űrhajósok munkakapcsolatait befolyásolhatják, de tönkretehetik az űrhajósok földi magánéletét is, ezért a NASA az űrhajósok kémiai sterilizálását tervezi, mondta el Rachel Armstrong orvos és sci-fi regényíró a Brit Csillagászati Társaság szimpóziumán. Armstrong előadásában vázolta azokat a problémákat, melyekkel az emberiségnek meg kell küzdenie, miközben más bolygókat próbál uralma alá hajtani. A doktornő szerint a NASA olyan szert próbál kifejleszteni, amely bár nem teszi örökre meddővé az űrhajósokat, ideiglenesen mégis csökkenti a szexuális vágyat.

Nem mernek beszélni a kérdésről

A NASA azonban elképedve tagadta ezt a híresztelést, "Semmi ilyesmit nem hallottam" - mondta a NASA űrközpont egyik szóvivője. Legtöbben azonban úgy gondolják, az Egyesült Államokban egyszerűen nem mernek beszélni arról az egyébként teljesen evidens felevetésről, hogyan oldható meg a szexualitás azon űrhajósok számára, akik kénytelenek lesznek három évig az űrben tartózkodni. "Ebben az országban, már egy mellbimbó látványa is hatalmas ellenállást és vallásos tiltakozást vált ki" - érvel az Independent a Jackson-botrányra utalva.

Komoly tudósok is úgy gondolják, hogy a kérdéssel foglalkozni kell, hiszen egészséges, szexuálisan aktív emberekről van szó, és nyilván mindenkit - különösen az űrutazásban résztvevőket - érdekli a kérdés, mi történik az űrben, ha huzamosabb ideig együtt élnek. A test mechanizmusai a gravitáció hiánya ellenére is működnek, ennél sokkal kérdésesebb a dolog pszichikai oldala, hiszen ilyen hosszú idő alatt nyilván formálódnak, majd felbomlanak és átalakulnak a kapcsolatok.

Az idősebbek jobban viselnék

Több kutató felvetette már azt a javaslatot, hogy egy ilyen hosszú távú expedíciót mindenképpen ötven év feletti emberekkel hajtsanak végre, mert úgy esetleg nagyobb eséllyel küszöbölhetőek ki a szexualitással járó zűrzavarok, és egy idősebb embert pszichológiailag is kevésbé visel meg egy ilyen út, hiszen kevésbé aggódik hátrahagyni a családját.

A NASA egyébként nem tiltja űrhajósai számára a szexuális kapcsolatok létesítését egymás között. "Bízunk asztronautáink profizmusában és ítélőképességében" - nyilatkozta 2000-ben a hivatal szóvivője.

Dr Joanna Wood, a NASA Nemzeti Űrbiológiai és Orvosi Kutatóintézetének munkatársa szerint a legnagyobb problémát és kihívást az ilyen hosszú útra induló űrhajósok számára az elszigeteltség okozta pszichológiai problémák jelentik. Mint mondta, az interperszonális kapcsolatok is fontos kérdést jelentenek, a szexuális ügyeket azonban az űrhajósokra hagyják és nem ütik bele mindenbe az orrukat.