Köztudott, hogy a férfiaknak orgazmus után néhány perc regenerálódásra van szükségük, továbbá, hogy a kétszemélyes szexuális interakció jóval kielégítőbb, mint egy maszturbáció segítségével elért orgazmus. A legújabb kutatások szerint a két jelenség között még nagyobb a különbség.

Az orgazmus következtében a prolaktin nevű hormon mennyisége a nők és a férfiak vérében is csökken. Ez a hormon csömörérzetet kelt az emberben, ellentételezve a dopamin hatását, amely a szexuális vágy megjelenésével került a véráramba, írja a newscientist.com.

Laboratóriumi kísérlet

Stuart Brody az angol Paisley Egyetemen és Tillmann Krüger a Swiss Federal Institute of Technology-tól önként jelentkező nőknél és férfiaknál mérték vérük prolaktinszintjét. A résztvevők erotikus filmeket néztek mielőtt maszturbálás során vagy szexuális kapcsolat létesítésével orgazmust éltek át laboratóriumi körülmények között.

Kielégítőbb az együttlét

Meglepő módon azoknál a nőknél és férfiaknál, akik szexuális együttlét során jutottak el orgazmushoz, 400 százalékkal magasabb volt a vér prolaktinszintjének emelkedése, mint maszturbáló társaiknál. Ez arra is magyarázatot ad, miért elégül ki jobban az a szervezet szexuális együttlét után mint a maszturbációt követően, mondta Brody.

Összefügg a merevedési problémákkal

Korábbi kutatások rámutattak arra, hogy a megemelkedett prolaktinszint összefügg a férfiak merevedési problémáival, így elképzelhető, hogy ugyanez áll annak a hátterében, hogy a férfiaknak ejakuláció után rövid pihenésre van szükségük.

Stresszoldó szex

A kutatócsoport egyik tagja, Stuart Brody nemrég a szexualitás és a stressz kapcsolatát vizsgálta. Mintegy ötven férfit és nőt vont be kísérletébe, aminek során az illetők részletesen beszámoltak szexuális életükről, ő pedig azt elemezte, hogy az milyen hatással van a vérnyomás alakulására akut stressz esetén.

Kiderült, hogy a legkevésbé azok voltak stresszben, továbbá azoknak a vérnyomása esett vissza leghamarabb a normális szintre, akik szeretkeztek partnerükkel, míg azoknál, akik más módon éltek szexuális életet, ezek a folyamatok lassabbak voltak, a legmagasabb vérnyomással pedig azok reagáltak a stresszre, akik megtartóztatták magukat.