horoszkóp

Drágám, ma mással alszom

2006.08.07. 12:05
A szakértők szerint a nyílt párkapcsolat a legérettebb módja annak, ahogy férfi és nő együtt élhet. Albert Györgyi szerint például könnyebb volt 150 évvel ezelőtt hűségesének maradni egy életen keresztül, mint most, Sebestyén Balázs viszont alapvetően hűséges, de nem azért, mert a partnere elvárja tőle.

A nyílt párkapcsolatot illetően meglehetősen megoszlanak a vélemények. Azok, akik ellenzik, általában azt az érvet szokták felhozni, hogy nincs értelme az együttélésnek, ha a két fél szexuálisan nem hűséges egymáshoz. "Egy ilyen kapcsolat nem kapcsolat. Legalábbis nem olyan, aminek az a célja, hogy gyerek szülessen belőle, öreg korunkban pedig együtt nézegessük a fényképeket a hintaszékben" - fogalmazta meg véleményét kérdésünkre egy huszonéves lány.

Szabadságolják egymást

A nyílt párkapcsolatot pártolók viszont pont az ellentettjét hangsúlyozzák. Vera és Bálint azért döntött a nyílt kapcsolat mellett több mint három éve, mert úgy gondolják, hogy csak úgy őrizhető meg kapcsolatuk, ha nagy szabadságot adnak a másiknak. "Ez persze nem csak a mással dugást jelenti, hanem azt is, hogy engedjük, hogy a másik levegőt vegyen, elmehessen például hosszabb időre külföldre. Úgy vagyunk vele, hogy ha szeretjük egymást, úgyis visszatérünk a másikhoz. Azért viszont nem szívesen vetnénk véget a kapcsolatunknak, mert valamelyikünk megkívánt egy másik nőt vagy pasit. Viszont azt már tudjuk, hogy együtt szeretnénk leélni az életünket"- tudtuk meg tőlük.

Albert Györgyi

Természetes vágyódás

Albert Györgyi szintén elég megengedő a hűség terén. "Ha histográfiailag megnézzük, 100-150 évvel ezelőtt könnyebb volt hűségesnek lenni valakihez, hiszen összesen, ha ötven évig éltek az emberek, ma pedig 70-80 évig. Egyébként pedig van olyan, hogy nem tudod azt mondani, hogy nem" - mondta a műsorvezető a Velvetnek. Megkérdezett pszichológusunk véleménye is hasonló volt. Szakértői szemmel az újra és a másra való vágyódás az emberi természet része. "Tudjuk ugyanis, hogy a szerelem szenvedélyes szakasza nem tart örökké, a hűség nem működik élethossziglan. Így a kapcsolatok nagy részében alapvető kérdése, hogy hogy oldják meg a hűség kérdéskörét" - mondta Kőszeg Sára, az az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet pszichológusa, aki azt is hozzátette, hogy a hűség egyébként is egy csapda.

Önbizalomhiány miatt csábululnk

"Az elcsábulás és a vonzalom, az izgalomkeresés sok mindenkinél jelen van, miközben a szerelmi kapcsolatok sajátja hogy bízni akarunk a másikban, és birtokolni akarjuk azt, akit szeretünk" - Az elcsábulás pedig a pszichológus szerint sokszor helyzetfüggő. Nem merünk nemet mondani, pedig legtöbbször kiderül, hogy nem is olyan érdekes az egész. - "Ha van valakinek belső erőforrása, azaz stabil az önbizalma, akkor könnyebben tud nemet mondani. Pont azért, mert nem érzi azt, hogy meg kell felelnie annak a helyzetnek, vagy tudja, mint ahogy így van, hogy nem történik semmi, ha lefekszünk még egy emberrel. Így egy kiegyensúlyozott, érett személyiség kevésbé lesz hűtlen. Emellett pedig azon is múlik, hogy az illető mennyire szorongós típus, mennyire vonzó a csábító, és azon is, hogy mennyire jó vagy rossz a szex az állandó partnerrel".

Megtudtuk azt is, hogy a hogy a nők azért lépnek félre, mert hiányérzetük, vagy önbizalomproblémájuk van, érzelmileg kielégületlenek és nem kapnak elég figyelmet. A férfiak viszont gyakran olyasmire hivatkoznak, hogy ez egy verseny a férfiak között, hiszen minél több nőt tud valaki felszedni, annál jobb pasinak számít a férfiak szemében. Míg a nők a kapcsolatuk hiányosságát pótolják a félrelépéssel, a férfiak inkább önmagukért, a férfiasságuk bizonyítékaként teszik.

Elvek és elvárások

Sebestyén Balázs szerint a legfontosabb azon elgondolkodni, hogy miért vagyunk hűségesek. "Amennyiben azért vagyunk hűségesek, mert ez várja el tőlünk a partnerünk, vagy a körülöttünk lévő konvencióknak akarunk megfelelni, akkor az elfojtáshoz vezet, aminek hosszútávon semmi értelme, mert előbb utóbb úgyis kitör belőlünk, és akkor megtörténik a baj. Viszont, ha a saját elveink miatt vagyunk hűségesek, és ezzel valójában hűek önmagunkhoz és az elképzeléseinkhez, akkor az egy egészen más történet " - tudtuk meg a keresztnevén ismert műsorvezetőtől, aki hozzátette, hogy alapjában véve hűséges típus, de semmiképpen nem gondolja azt, hogy a hűség a szeretet legfőbb ismérve lenne.

Kis piszkos ügyek

Míg sokan rettegnek attól a pillanattól, amikor párjuk előáll "az el kell mondanom valami nagyon fontosat"- típusú kijelentéssel, a nyílt párkapcsolatban élők arról számoltak be, hogy sok feszültségtől, elfojtástól szabadultak meg azáltal, hogy megbeszélték, holnaptól nem hűségesek egymáshoz. "Nálunk fokozta az őszinteséget, és emiatt sokkal több dolgot tudunk megbeszélni" - vallották. Albert Györgyi szerint viszont a túlzott őszinteség elég veszélyes is lehet. "Nem vagyok híve annak, hogy mindig mindent verbalizálni kell. Nem hiszem, hogy attól hogy én liberális vagyok társadalmilag, ez egy párkapcsolatban - a privát életben - is működnie kellene. Nem kell mindent megbeszélni. Ez egy amerikai hülyeség. Szerintem jobb, ha az ember a kis piszkos ügyeit úgy intézi, hogy közben az alapkapcsolatát rendben tartja".

Kőszeg Sára szerint viszont muszáj dolgokat előre tisztázni, ha a nyílt párkapcsolat mellett döntünk. "Fontos előre megbeszélni például, hogy elmondjuk-e egymásnak a hódítást, vagy hogy lehet-e egy partnerrel többször találkozni. Kulcskérdés lehet például, hogy mi van, ha valamelyik fél sikeresebb? Annyi dolog van, amin elbukhat egy ilyen megállapodás, hogy szinte biztos, hogy fájdalommal jár. Előfordul, hogy az egyik fél rossz passzban van és kérheti a másikat, hogy hagyják abba a félrelépést, de mi van akkor, ha az egyik nem tud vagy nem akar leállni, mert rászokik a csábításra?".

A nyílt párkapcsolatok egyébként sem a nagy megegyezésről szólnak legtöbbször."Szinte mindig valamelyik fél kezdeményezi. Általában a domináns fél, míg a másik, a szubmisszív pedig belemegy. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a behódoló fél éppen ne lehetne hűtlen: sőt a lázadás egy formáját is jelentheti a félrelépés, de ha ki van mondva, akkor azt valószínű a domináns fél teszi. Ennek a másik vagy örül, vagy nem, de általában az egyik fél inkább nem".

Sebestyén Balázs

Vannak alapvető szabályok

Abban mindenki egyetértett, hogy az egyszeri félrelépésnek éppúgy, mint az intézményesített hűtlenségnek, azaz a nyílt kapcsolatnak is, megvannak a szabályai. A szigorúan csakis egyszeri alkalmak és az "ismételni nem ér" szabályai mellett felmerült a lelki hűség is, ami ugyan kissé bombasztikusan hangzik, de megkérdezetteink azt állították, hogy ha nincs rendben a kapcsolat, akkor nem lehet kalandozni. Emellett említették még a türelmet is, hiszen féltékenység nyilván van, azt azonban muszáj valahogy elviselni. És kell tudni megbocsátani is, mert ilyen esetekben nem elég az elnézés. "Szerintem az a kifejezés, hogy hallgatólagos megállapodás ebben a kontextusban nagyon is értelmet nyer. És jó az elején tisztázni, hogy ki mit bír elviselni: ezek az emberi játszmák. Mindennek van stílusa és protokollja"- mondta Albert Györgyi. Hozzátette viszont, hogy szerinte felesleges azzal áltatni magunkat, hogy egy hangulatos vacsorával az ilyesmit helyre lehet tenni. "Ha egyszer valaki megcsal valakit egy kapcsolatban, akkor az soha többet nem lesz olyan már, mint korábban volt."

A pszichológus szerint abban az esetben tud egy nyílt kapcsolat sikeres lenni, ha a két ember közötti szövetség eleve inkább gazdasági vagy barátságon alapszik, alapját tekintve pedig aszexuális. Azaz, egy olyan kapcsolatban, aminek nincs köze sem, a szenvedélyhez sem a birtokláshoz. Sebestyén Balázs úgy véli, hogy ezek az egón túli kapcsolatok. "Ez ugyan elég utópisztikusan hangzik, de szerintem, van egy olyan fejlettségi szint, ahol tudunk a másik pillanatnyi boldogságának örülni, legyen az egy flört, egy éjszakába nyúló beszélgetés, vagy akár szex is. Mert tudjuk, hogy az ő boldogságától nekünk is jobb lesz." Semmire nincs azonban garancia. De arra sincs, hogy egy nem nyitott kapcsolat nem megy tönkre.