Nem csak a húszéveseké a szex

2004.03.13. 16:31
A nagypapa vajon szemet vet még olykor a nagymamára? - tipikusan olyan kérdés, amiről a legtöbb ember nem óhajt pontos ismeretekkel rendelkezni. Azért mégis vannak sanda gyanúink a téma kapcsán, jóllehet, beszélni senki sem beszél róluk.
Vajon mi késztetheti a korosabb lakosságot szexuális együttlétre ahelyett, hogy a tőlük megszokott módon érett bölcsességekkel, kézimunkákkal és saját sütésű finomságokkal gazdagítsák családjuk fiatalabb tagjait? A férfiak esetében kevésbé lepődünk meg ezen, hiszen számtalan példa jelzi, hogy egy tisztes őszes halánték - vagy netán viselőjének bankszámlája - sok ifjú hölgyszívet megdobogtat.

Nincs hormon, nincs aktus

A nőknél kicsit más a helyzet: lángoló szenvedélyre fenntartott jogukat - melybe természetesen a szex is beletartozik -, rendszerint a reprodukciós képességgel hozzák párhuzamba. Addig, míg a női test még szorgalmasan termeli a potenciálisan megtermékenyíthető petesejteket, a férfiak is szívesen állnak a közös élvezetek elé. A változókor után azonban rendszerint befellegzett az efféle örömöknek. Egy szexológus a következőképpen nyilatkozott a témáról az osztrák Kurier lapnak: "A társadalom a nemzőképes szexualitást isteníti és csak addig tartja értékesnek a nőket, amíg azok termékenyek." Vagyis úgy tűnik, hogy a hormonok elapadásával párhuzamosan csökken az aktusok száma is. A szexuálisan nyitott öreg hölgyekre pedig azonnal rányomják a bélyeget, hogy fehérmájúak vagy kéjencek, továbbá hogy "nem tudnak méltósággal megöregedni".

Csakhogy azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a várható élettartam jelenleg minden eddiginél magasabb, az elkövetkező 10-20 évben például a százéves korhatárt egyre többen érik majd el. Így a hatvanon felüliek esetében nem valószínű, hogy a jövőben csupán csak a harisnyafoltozás és a különböző reumakrémekkel való kísérletezés jelenti majd az egyetlen kielégülést.

Meztelen valóság

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az erotikus örömök megélését nem kötik életkori határok. A szexualitás az élet minden szakaszának elengedhetetlen része, mi több, a leghatékonyabb ellenszer az öregedés ellen. Tény, hogy minden, ami örömet okoz, segít megőrizni az ifjúságot. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az 50 fölött is rendszeres a szexuális életet élők testileg és szellemileg is frissebbek, mint kevésbé aktív kortársaik. Ráadásul ebben az életkorban már kevésbé szépít az ember: a külsőségek nem játszanak akkora szerepet, így jelentősen csökken a narancsbőr, a megereszkedett mellek és a méretek miatti aggodalom.

Az öregkor átértékelt erotikuma

Természetesen ahhoz, hogy ennek a különleges életszakasznak a hozadékait szabadon meg tudja élni az ember, megváltozott énképpel kell közelednie önmagához, különös tekintettel az olyan fogalmakra, melyek a "szexi és kívánatos" témakörbe tartoznak. Ekkor már természetesen a szex sem olyan mindent felforgató és eksztatikus, mint egykor volt. Az időskori szexualitás más, melyet erősen befolyásolnak a megváltozott testi adottságok is. A hormonális változások már lezajlottak, így az örömszerzés is komótosabb irányt vesz. Aki most szeretné a Kámaszutra javaslatait átültetni a valóságba, alighanem nem várt akadályokba ütközik.

Aggodalomra azonban semmi ok, lehet ugyanis, hogy éppen ekkor kezdődik a kifinomultabb erotika - a gyengéd érintések, a testi közelség élvezetének - korszaka. Egy biztos, aki hetvenévesen szépen nyugodtan meg tud mászni ötemeletnyi lépcsőt, az a nyugdíjas-szexben is örömét lelheti.