horoszkóp

A nyuszilányok nem csinálják szájjal

2007.04.12. 12:30
Ha elkerülik a konyhakést és a lábost, és nem lesz belőlük húsvéti nyúl sem, aranyéletük van a nyusziknak. Reggeltől estig csak esznek és szexelnek. Néha megpróbálkoznak az orális szexszel is, de ezt párjuk nem nagyon tudja mire vélni. Ilyenkor tehát marad a pózváltás. Esetleg a szexuális segédeszközök.

Idén még megmenekülnek a húsvéti nyulak: a Fővárosi Állatkert befogadja az ünnepi lázban meggondolatlanul vásárolt, majd hamar megunt tapsifüleseket. Így látjuk végre a nyulak jövőjét. Az állatkert szóvivőjétől, Hanga Zoltántól ugyanis megtudtuk, mi vár rájuk, ha ivaréretté válnak: a szünet nélküli evésen kívül intenzív szexuális élet.

Ami nem feltétlenül örömforrás a nyulak életében, csak ösztönös kötelesség, még ha szaporaságukat és néha különös szexuális viselkedésüket látva sokan másképp is gondolnák.

Orális szex, tévedésből

Kétségtelen, a nyulak gyakran és sokat szexelnek. Alkalmanként orális szexszel is próbálkoznak: a felizgult hím elölről is megpróbálja magáévá tenni választottját, aki értetlenül áll az anatómiailag nem indokolt szexuális közeledéssel szemben.

A hím persze nem azért próbálkozik ilyen alternatív úton a nősténynél, mert fel akarja pezsdíteni szürke nemi életét, hanem tévedésből. Amint rájön, hogy valamit rosszul csinál, nyomban hátulról támad, és felveszi az állatvilágban más fajoknál is jellemző kutyapózt. Mégpedig igen gyakran. Ezt a ritka erős szaporodási ingert a nyulaknál a táplálékláncban elfoglalt helyük indokolja.

Az erősebb nyuszi kefél

Pechükre ugyanis a természetben igen sok állat vadászik rájuk. A nyulak úgy próbálják túlélni nem túl szerencsés helyzetüket, hogy gyakran szexelnek, sűrűn ellenek, a nőstények átlagosan 30 napig vemhesek és 5-6 utódot hoznak világra, akik 8 hónapos korukban válnak ivaréretté.

A vadon élő nyulak nemi életét a társadalmi hierarchia határozza meg. A kedves külsejű nyuszifiúk keményen harcolnak egymással, ami rendszerint pofozkodásban nyilvánul meg. Többnyire egy-egy nőstényen vesznek össze, ám a párviadal végeredménye nem csak azt határozza meg, hogy melyikük párosodhat, hanem azt is, hogy kinek hol a helye 6-10 egyedből álló csoportban.

Házinyúl nem válogathat

A legdominánsabb hímek joga, hogy kisajátítsanak több nőstényt. De ez csak a párzási időszakban érdekli őket, az utódok gondozásában nem vesznek részt, és a hárem sem tartós.

A húsvéti nyusziknak aligha kell megküzdeniük a szexért és az elismertségért. A tenyésztők ugyanis eldöntik helyettük, hogy kivel párosodhatnak, az ily módon kényszerhelyzetbe hozott tapsifülesek pedig nem válogatnak.

Az állatkertbe adoptált nyuszik sorsa viszont meglehetősen bizonytalan, hiszen sok ragadozó él az intézményben. Táplálkozásuk nem függ a húsvéti nyusziktól, mert az állatkerti gondozók mégsem vethetik oda prédaként a megunt panelnyulakat az oroszlánoknak, óriáskígyóknak.

Összefirkált nyuszi

Vagy legfeljebb csak még az idén. Jövőre ugyanis a zoo már nem vállalja fel a nyúl örökbefogadást. Mégpedig azért, mert az fel akarják számolni a húsvéti nyúlvásárlás szokását. Az ugyanis nem jó senkinek. Különösen a nyusziknak nem, akiket a gyerekek játékszernek tekintenek.

S hogy mennyire így van, azt bizonyítja az állatkertbe behozott tapsifülesek állapota. Akad köztük, akit összefirkáltak, sokaknak hiányos a szőrzete, vélhetően nem stressz, hanem fizikai behatások miatt, és olyanok is vannak akiknek, kikészült az emésztőrendszere a csoki, pizza és más - nem nyúlnak való - étkek miatt. Az állatkertben most is sokáig fontolgatták, legyen-e nyuszi-befogadás vagy sem, de végül úgy döntöttek, hogy most az egyszer még igen.

2008 húsvéti nyuszijainak sorsa így vélhetően a lábosban teljesedik be paprikásként, a többieknek pedig a számkivetettség jut, ami nem biztos, hogy jobb. Így viszont az is lehetséges, hogy jövőre kóbor nyulak lepik el Budapestet.