horoszkóp

Soha ennyit nem szexeltek még az öregek

2008.07.10. 15:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Az utóbbi huszonöt évben drámaian megnőtt a hetven év körüliek együttléteinek gyakorisága, függetlenül attól, hogy házasok vagy sem. Ezt egy svéd kutatás derítette ki. A mostani idősek, de főleg a nők sokkal elégedettebbek a szexuális életükkel, mint az előző generáció volt. Kevesebb a szexuális zavar, több a pozitív tapasztalat.

„A tanulmányunk azt mutatja be, hogy az idős emberek jelentős többsége a szexuális aktivitást és a szexuális érzéseket az élet természetes részének gondolja” – mondta a tanulmány szerzője Nils Beckman a Helth Day Newsnak.

Beckman és a csapata több mint 1500 hetvenéves göteborgi lakos szexuális szokásait vizsgáló kérdőívet tanulmányozott a felmérés során az utóbbi harminc évből. Az első és az utolsó felmérések között eltelt idő alatt minden csoportnál megnőtt a szexuális aktivitás. Az első, 1971-es felmérésben a házas férfiak 52 %-a mondta, hogy létesít még szexuális kapcsolatot, míg a nőknek csak a 38 %-a válaszolt igennel. A legutolsó, 2001-es felméréskor a házas férfiak 68 %-a mondta, hogy nemcsak aludni jár az ágyba, a nőknél a korábbi 38 % egészen 56 %-ig emelkedett.

Az egyedül élő férfiaknál a szám harmincról 54 %-ra módosult, és az egyedül élő nőknél egyről tizenkét százalékra nőtt.

Az emancipáció hatásai a 2001-es felmérésre érződtek igazán. Az 1971-es felmérés során több férfi társított pozitív gondolatokat a szexhez, mint nő. Ez az arány 2001-re nagyjából kiegyenlítődött. A nők egyre inkább pozitív dologként gondolnak a szexre, és a tanulmány szerint egyre nagyobb százalékuknak volt már orgazmusa.

Beckmanék szerint a javuló tendenciák annak köszönhetők, hogy a nyugati társadalmakban egyre nyíltabban és őszintébben beszélnek az emberek a szexuális életükről. „Talán megengedhetőbbé vált mára, hogy valaki otthagyjon egy boldogtalan házasságot. Sőt az is elképzelhető, hogy özvegyek új kapcsolatokat létesítsenek” – mondta Beckman a lapnak.

A svéd kutatáshoz hasonló felméréseket végeztek Amerikában is, és hasonló eredményekre jutottak, mint az európai kollégáik. „Talán a orvostudomány fejlődése miatt növekszik a szex az idősek körében, hogy képesek fiziológiai problémákat megoldani, mint a Viagrával például. De a legfontosabb eredmény, amire jutottunk, hogy amikor a szexről van szó, nem számít, hány éves az ember. Legalábbis a férfiak és a nők többségében megvan a vágy, hogy idősebb korukban is szeretkezzenek” – mondta el az amerikai kutatás vezetője, S. Jay Olshansky.

A kutatás részletes kiértékelését a British Medical Journalban találja meg.