Sok orgazmus, sok érem

2004.08.18. 11:36
Valóban káros a verseny előtti szex? Vajon tényleg elnehezíti a szex a focista lábát? És vajon mit csinál Athénban tizenhétezer sportoló százharmincezer óvszerrel?
Az olimpiai játékok alatt különösen aktuális a kérdés, valóban negatívan befolyásolhatja-e a sportteljesítményt a szexualitás. A 17 ezer olimpiai sportoló talán megkönnyebbülne, ha tudná, az esti szex a legtöbb esetben egyáltalán nem hátráltatja a másnapi teljesítményt, sőt, sokszor még serkenti is.

Egy mítosz eredete

1994-ben Berti Vogts, német szövetségi kapitány megtiltotta a játékosainak, hogy a meccsek előtti estén szexuális kapcsolatot létesítsenek. Linford Christie, angol távfutó azonnal egyetértéséről biztosította a meglepő tilalmat hozó kapitányt, mondván, ha verseny előtti este a szexuális örömöknek hódol, másnap úgy érzi, mintha ólomból lennének a lábai. Aztán a Rocky című filmben is elhangzott a mondat: "a nő gyengíti a férfi lábát". Akadtak persze sportolók, akik a kezdetektől ellenkező véleményen voltak, mint például Casey Stengel, baseballjátékos. "Még egy profi baseball játékosnak sem ártott meg, hogy nővel töltötte az éjszakát. Egész éjjel nő után kutatni, az az, ami ártalmas!" - mondta az évekig edzőként is tevékenykedő Stengel.

Szingliolimpia

Az elkövetkező pár hétben az olimpiai falu, ahol ennyi szép, egészséges, fitt ember gyűlik össze, úgy fog kinézni, mint egy nagy szingliklub. Ilyenkor mindig mennek a történetek és a találgatások, hány óvszert osztanak ki, és használnak el a három hét alatt. Athénban 130 ezer óvszerrel és 30 ezer csomag síkosítóval várják a sportolókat. Sydneyben napi három óvszert kaptak a sportolók, de ez nem bizonyult mindig elégnek, így a megcsappanó készleteket pótolni kellet. Annak ellenére, hogy az edzők és menedzserek többsége nem nézi jó szemmel a sporthoz közvetlenül nem kötődő fizikai aktivitást.

A szex jó

Pedig a kutatások szerint egyáltalán nem kellene nyugtalankodniuk. "Az éjszakai kaland semmilyen hatással nincs másnap a sportoló erejére, kitartására, vagy egyéb más fizikai képességeire" - mondta dr. Ian Shrirer, a Kanadai Sportorvosok Akadémiájának korábbi elnöke a BBC-nek. Shrirer magyarázata szerint a legtöbb sportolónak agresszívnek kell lennie, hogy egyenletes teljesítményt nyújthasson, és mindig hozni tudja az elvárt teljesítményt. Egy adott ponton azonban ez az agresszió negatív irányba fordulhat, például ha a sportolót túl sok stressz éri, vagy egy focista sárga lapot kap és ilyenkor lehet kifejezetten jó hatása a szexnek.

"Azt még sosem tanulmányozták, hogyan hat a szex az ember másnapi pszichés állapotára. De ha igaz, hogy csökkenti az agressziót, akkor nyilván káros lehet azoknak a sportolóknak, akik nem eléggé erőszakosak, viszont rendkívül előnyös lehet azoknak, akik túlzottan agresszívak.

Nők az élen

Alexander Olshanietzky, izraeli pszichológus még ennél is sokkal markánsabb véleménye szerint pedig az előző éjszakai szex kifejezetten jót tesz a sportolóknak, a nőknek meg aztán végképp. "Úgy gondoljuk, hogy a nők sokkal jobb teljesítményre képesek egy kellemes orgazmus után" - mondta az 1996-os, atlantai olimpiai játékok előtt. "Ez különösképpen igaz a magasugrókra és a futókra. Az edzők általában azt mondják sportolóiknak, hogy verseny előtt tartózkodjanak a szextől. Hát a nők esetében, ez igen rossz tanács. Minél több orgazmus, annál nagyobb az esély az éremre!" - fogalmazott nyersen a pszichológus.

Mindazonáltal a férfiakat ő is óvatosságra intette, mondván, míg a nőket feltölti a verseny előtti szex, addig a férfiakat kimerítheti. Nemrégiben az EB-n is gyakori téma volt, mikor engedik az edzők focistáikat a feleségeikhez. George Best aranylabdás, ma már inkább csak a szép múltból táplálkozó angol futballista azonban nem gondolja, hogy bármikor kimerítette volna a szex: "Soha nem vettem észre, hogy bármi hatással lenne a teljesítményemre az előző napi szex. Talán a meccs előtt pár perccel nem a legjobb, de előző éjszaka teljesen mindegy!"