Kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy az orális szex szájrákot okozhat. Igaz, annak nagyobb az esélye, hogy a túlzott italozás vagy dohányzás miatt alakul ki a szájüregben daganat.
A tudósok azt gyanították, hogy a human papilloma vírus nevű, szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a bélrákért is felelőssé tettek, kapcsolatba hozható a szájban kialakuló daganatokkal. Ezt a feltételezést a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség dolgozóinak Lyonban végzett tanulmányai bizonyították.

Fellatio és cunnilingus egyaránt

A New Scientist szerdai számában a legutóbbi kutatási eredmények értékelése után ezt olvashattuk: "Az orális szex daganatokhoz vezethet." A tanulmány szerint mind a fellatio (gyengébbek kedvéért: férfiú orális szexben való részesítése) mind a cunnilingus (hölgy orális szexben való részesítése) megfertőzheti az ember száját a papillóma vírussal.

A kutatók több mint 1600 szájrákos beteget és több mint 1700 egészséges embert vizsgáltak Európa, Kanada, Ausztrália, Kuba és Szudán területéről. A tumorok többsége tartalmazta az emberi papillóma vírust, mely a legtöbb méhnyaktumorban is megtalálható. Azok a betegek, akiknek tumorjában kimutatható volt a vírus, háromszor nagyobb arányban vettek részt korábban orális szexben, mint azok a szájrákos betegek, akiket nem fertőzött meg a vírus.

Veszélyes orálszex

Raphael Viscidi, az egyik víruskutató szerint egyértelműen összefüggés található a HPV (humán papilloma vírus) és a szájrák között. Elmondta: "Komoly méretű kutatásról van szó, mely meggyőző eredményekre vezetett."

A szájrákos esetek mintegy 75-90 százalékát a nagymértékű alkoholfogyasztás és a dohányzás okozza. Feltételezések szerint a dohányfüst és az alkohol együttesen nagymennyiségű rákkeltő anyagot tartalmaz.

A tudósok most egy olyan vakcina kifejlesztésén dolgoznak, amely meggátolja a méhnyakrák kialakulását. "Ez a vakcina a szájrák kialakulását is gátolná" - olvasható a New Scientistben.