Az elmúlt évtized alatt megkétszereződött azoknak a tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek a száma, akik orális szexet folytatnak, és bár kisebb mértékben, az anális érinkezés népszerűsége is nőtt, derül ki az amerikai adatokból.

Az eredmény nem annyira meglepő, mondta a Reuters hírügynökségnek Dr. Emily Erbelding a Johns Hopkins Bayview Medical Center munkatársa. Véleménye szerint több amerikai felmérés eredménye is arra a megállapításra jutott, hogy az orális szex egyre kedveltebb a tinédzserek körében. A National Survey of Family Growth 2002-es felméréséből kiderült, a legtöbb tinédzser arról számolt be, hogy csak orális szexet folytat, hagyományos módon nem közösül.

Dupla annyian mint tíz éve

A doktornő a nemibetegségek megelőzésére irányuló konferencián ismertette kedden a felmérés eredményeit. Miután áttanulmányozták az 1994-es orvosi jelentéseket, melynek során 2,598 tizenkét és huszonöt év közötti fiatalt kérdeztek ki és összehasonlították a tíz évvel későbbi adatokkal - ahol 6438 azonos korú fiatal vallott a körzeti nemibeteggondozónak - érdekes eredményre jutottak.

Erbelding és munkatársai úgy találták, hogy a vizsgált tízéves periódus alatt a vizsgálatot megelőző kilencven napban végzett orális szex gyakorisága a fiúk esetében megduplázódott (16 százalékról 32 százalékra), a lányok esetében pedig több mint kétszeresére nőtt (14-ről 38 százalékra).

A felmérésekből kiderült, hogy az anális szex aránya is nőtt a fiatal nők körében, de ez kevésbé volt jelentős, mint az orális szex esetén: három százalékról öt és fél százalékra nőtt.

Nem véd meg a fertőzésektől

Az eredményeket annak tudják be, hogy az általánosan elterjedt az a nézet szerint az orális szex biztonságosabb, mint a közösülés, mondta Erbelding, ami néhány fertőzés esetén talán még igaz is. Erbelding ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az orális és az anális szex a felelős számos szexuális úton terjedő fertőzésért, amiket a vizeletmintákban nem is szoktak vizsgálni. "Egy vizeletvizsgálat nem terjed ki a gonorrhea vagy a chlamydia ellenőrzésére, amikre orális vagy anális aktus során szert lehet tenni. A tripper például orális úton is remekül terjed."

Kérdezni kell

Mindebből az orvosok arra következtetnek, hogy a rendeléseken rutinszerűen ki kell kérdezni tinédzserkorú és fiatal pácienseiket szexuális szokásaikról és meg kell velük ismertetni a különféle szexuális úton terjedő betegségek kockázatát, mondta Erbelding.